Senátor Michálek: Sliby a chyby kandidátů do Senátu

15.10.2016 15:30

Rekonstrukce státu zveřejnila seznam kandidátů do Senátu, kteří podporují jedno nebo více opatření pro omezení prostoru pro korupci.

Senátor Michálek: Sliby a chyby kandidátů do Senátu
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Libor Michálek

Jedná se o:

1) posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen „NKÚ“), aby si mohl posvítit i na státem ovládané společnosti
2) odpolitizování dozorčích rad státních podniků a státem ovládaných společností resp. transparentní výběr jejich členů
3) zabránění „vykuchání“ zákona o registru smluv.

Jenom ve stručnosti si dovolím připomenout, že novela Ústavy rozšiřující kompetence NKÚ letos na jaře v Senátu o 4 hlasy neprošla, Senátem rovněž ve druhém čtení o 4 hlasy neprošel návrh na větší transparentnost ve státních podnicích. Naopak minulý rok v Senátu s převahou 5-ti hlasů prošel návrh na vykuchání zákona o registru smluv. Přestože Sněmovna nakonec tento návrh přehlasovala, nyní jsou opět snahy zákon okleštit.

Z 27-mi obvodů přesně ve 14-ti obvodech kandidují osobnosti, které již měly možnost v uplynulém roce prokázat, jak se k daným návrhům staví. Špatnou zprávou je, že 9 senátorů a senátorek v hodnocení hlasování o vybraných protikorupčních normách „propadlo“. Dobrou zprávou je, že ve většině obvodů, kde znovu kandidují, existuje alternativa.

NULOVÁ PODPORA

Nulovou podporu projevili u vybraných protikorupčních návrhů kandidáti ODS, a to paní Vrecionová i pánové Oberfalzer a Jirsa. Pozitivní změny nepodpořili a naopak se vyslovili pro vykuchání zákona o registru smluv. Rovněž paní Terelmešová a pan Strnad z ČSSD nepodpořili ani jeden z uvedených návrhů, byť v jednom případě z důvodu nepřítomnosti. Pozitivní statistiku nemají v tomto směru ani pánové Šilar a Juránek z KDU-ČSL nebo pan Horník. Smutným rekordmanem je také pan senátor Žaloudík, který se v uplynulém roce nezúčastnil ani jednoho hlasování, které se týkalo zmíněných třech norem.

KLADNÉ BODY

Pochvalu za prosazování protikorupčních legislativních změn zaslouží naopak paní senátorka Dernerová a pan senátor Doubrava, kteří u většiny návrhů hlasovali podle doporučení Rekonstrukce státu. U těchto osobností mám zvýšenou důvěru, že i při opakovaném hlasování podpoří legislativní změny, které zúží prostor pro korupční jednání.

Jeden kladný bod si mohou za podporu protikorupčních zákonů v posledním roce připsat i senátoři Vystrčil a Škromach nebo paní senátorka Horská. Místopředsedkyně Senátu podpořila legislativní návrh, který měl přinést větší transparentnost do státních podniků. Místopředseda Senátu pan Škromach podpořil návrh na rozšíření kompetencí NKÚ a pan senátor Vystrčil nepodpořil návrh na vyprázdnění zákona o registru smluv.

NOVÉ SLIBY

V obvodech Tábor, Liberec, Jičín, Blansko, Olomouc, Bruntál, Nový Jičín, Ostrava, Frýdek-Místek, Kroměříž, Praha 6, Praha 10 a Praha 11 nejsou kandidáti, kteří již v Senátu o protikorupčních zákonech hlasovali. I zde nicméně najdeme osobnosti, které již prokázaly, že boj proti korupci myslí vážně. Za všechny jmenujme aspoň pana Kose a paní Chmelovou.

Podporu zmíněných zákonům dále v těchto obvodech slibují také pánové Vávra a Malý z hnutí ANO (Liberec a Jičín), kandidátky za KDU-ČSL paní Vítková, Golasowská a Jelínková (Blansko, Frýdek-Místek a Kroměříž) nebo pánové Kantor a Orel (Olomouc a Nový Jičín). Budete-li ve zmíněných obvodech volit, věnujte prosím pozornost životním příběhům těchto osobností. Z jejich dosavadních aktivit lze odhadnout, jak se zachovají příště.

Kompletní přehled o tom, jak se kandidáti do Senátu staví k protikorupčním návrhům, najdete na níže uvedeném odkaze. Přijďte prosím dnes nebo zítra k volbám a dejte šanci zákonům, které zvýší transparentnost a sníží pravděpodobnost korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…