Senátor Orel: K evropským tiskům

27.12.2017 5:34

Stávající plénum Senátu bylo doslova „nabité“ evropskými tisky, všechny prošly hlasováním bez výraznější diskuze.

Senátor Orel: K evropským tiskům
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Možná je to dobře, možná špatně, nicméně mám trochu obavy, že se těmto materiálům nevěnuje zasloužená pozornost. Potom z toho mohou být takové peripetie jako třeba s neslavnou Směrnicí EU ve vtahu ke zbraním.

V zastoupení jsem „zpravodajoval“ dva materiály, jednak balíček ke kybernetické bezpečnosti, který se zabývá budováním silné energetické bezpečnosti pro EU a návrhem nařízení Evropského parlamentu a Rady o agentuře ENISA (Evropská agentura pro kybernetickou bezpečnost).

Druhým tiskem byl návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o potírání podvodů v oblasti bezhotovostních prostředků pro placení a jejich padělání. Tato směrnice má nahradit rámcové rozhodnutí Rady z roku 2001(tzv. Budapešťská úmluva). Je zcela evidentní, že tato úmluva je zastaralá, nezohledňuje současnou situaci a technologický vývoj. Hospodářské ztráty v rámci EU jsou v řádech miliard EUR.

Výbor pro evropské záležitosti Senátu se problematikou velmi podrobně zabýval a shodl se na názoru, že právní rámec EU musí v této oblasti zůstávat relevantní a aktuální. Prostě musíme minimálně držet krok s kriminálním podsvětím. Kriminální prostředí je velmi sofistikované a trestná činnost v této oblasti nemá hranic.

Samozřejmě mají tyto projednávané materiály své „mouchy“, ví se o nich, nicméně vyjednání a doladění těchto návrhů závazných dokumentů je na exekutivě, tedy na nové vládě, která nesmí podcenit další projednávání na úrovni Bruselu.

V každém případě považuji tyto evropské materiály za velmi přínosné, jde o úzkou spolupráci v rámci EU, která je nezbytná a prospěšná pro všechny, jak pro členské státy, tak EU jako takovou.

Petr Orel

Zdroj: petr-orel.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.