Senátor Valenta: Daň z nabytí nemovitostí je nemorální. Proto Senát navrhl její zrušení

06.05.2019 16:00

Pravicoví senátoři využili toho, že jim poslanci dali na stůl novelu zákona, která má osvobodit od daně pouze první prodej bytů v rodinných domech. Senátoři ale trvají na úplném zrušení této daně.

Senátor Valenta: Daň z nabytí nemovitostí je nemorální. Proto Senát navrhl její zrušení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Stát na dani z nabytí nemovitosti vybere ročně přibližně 13 miliard korun. Čtyři procenta z ceny nemovitostí totiž musí zaplatit každý, kdo si koupí takřka jakoukoliv nemovitost. Jenže to je především pro mladé rodiny s dětmi často další překážka k tomu, aby si mohly dovolit pořídit vlastní bydlení. Také proto Senát odsouhlasil zrušení této daně. Na řadě jsou nyní poslanci. Ti teď musí ukázat, zda dají přednost třeba právě mladým rodinám, nebo budou chránit příjmy státního rozpočtu. Osobně tvrdím, že je daň z převodu nemovitostí nemorální. Vždyť mladá rodina, která si chce koupit svůj vlastní byt, má i bez ní spoustu výdajů. Tak proč má ze svých už jednou řádně zdaněných příjmů dalšími desítkami tisíc korun krmit nenasytný státní rozpočet?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…