Senátor Valenta: Dílny zpátky do škol

03.03.2018 8:39

Komentář na facebookovém profilu k nutnosti systémového řešení nedostatku především technicky orientovaných absolventů mnoha typu škol

Senátor Valenta: Dílny zpátky do škol
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Říkám to společně s kolegy ze Strany soukromníků již několik let. Stát se vykašlal na systémové řešení nedostatku především technicky orientovaných absolventů mnoha typu škol. Firmám chybí zaměstnanci a nad tradičními řemesly se stahují černé mraky.

Potřebná změna není jen o nějaké ad hoc podpoře učebních oborů. Začít se musí již na základních školách. Vůbec nechápu, proč se ze základních škol vytratila pracovní výchova, proč se kluci neučí zatloukat hřebíky a nebudují si tak vztah k řemeslu a práci rukama. Vždyť dobří řemeslníci jsou dnes doslova placeni zlatem a i do budoucna budou mít řemeslníci o svou perspektivu dobře postaráno.

Proto je dobře, že se dlouhodobý tlak cechů začíná konečně projevovat. Po letech, kdy se ministerstvo školství spíš zabývalo zaváděním inkluze, jde o pozitivní změnu. Jen chci věřit tomu, že v tomto případě nejde jen o prázdné PR gesto vlády v demisi, ale že se co nejdříve projeví v legislativně nejen návrat pracovní výchovy na základní školy, ale také uzákonění tvz. mistrovských zkoušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.