Senátor Valenta: Nemám nic proti tomu, aby umělci měli řádně zaplaceno za svou práci

22.01.2019 9:10

Už to pořádné létá. Skladatel a zpěvák slavné kapely Olympic Petr Janda se opřel do senátora Ivo Valenty (Soukromníci), který v horní komoře parlamentu prosadil osvobození živnostníků od autorských poplatků.

Senátor Valenta: Nemám nic proti tomu, aby umělci měli řádně zaplaceno za svou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

V případě, že pouštěná televize nebo rádio tvoří jen kulisu, neměli by kadeřníci, hospodští nebo zubaři podle 56 senátorů platit žádná autorské poplatky. Už je za ně totiž platí právě provozovatelé televizí a rádií.

„Jediným důvodem tohoto návrhu je, aby pan Valenta nemusel platit autorům za hudbu, kterou pouští ve svých hernách,“ udeřil Petr Janda. „Senátor Valenta nás chce připravit o část peněz, které skladatelé a textaři dostávají až podle hranosti písně,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci hudební skladatel Ondřej Soukup. „Senátní verze novely autorského zákona výrazně narušuje naše autorská práva,“ dodal zpěvák a skladatel Michal Prokop.

To však doslova pobavilo senátora Ivo Valenta, který se hospodaření největšího kolektivního správce autorských práv vzal v posledních čtyřech letech pořádně na paškál. „Tak to opravdu sedlo. Petr Janda, jeden z nejbohatších skladatelů a muzikantů u nás, v pondělí ohnivě obhajoval miliardový kšeft pro OSA, jako by byl největší chudák pod sluncem. Opak je pravdou, chudáci jsou malí živnostníci, kteří musí ze zákona přispívat tomuto spolku i několik tisícovek ročně, aby dali několika málo lidem z této netransparentní organizace vydělat velké peníze,“ nebral si servítky senátor Valenta.

Jedním dechem připomněl to, že to byl právě Petr Janda, který stál o založení Ochranného svazu autorského (OSA) a dodnes patří k jeho nejvýznamnějším „lobbistům“.

„Všem je asi jasné, kdo má z jedné miliardy korun, kterou ročně OSA vybere, největší podíl? A kdo naopak OSA a její rétorice jen slepě věří a je rád, že za svou náročnou skladatelskou nebo muzikantskou práci dostane na tantiémech pár tisícovek ročně. Nemám nic proti tomu, aby umělci měli řádně zaplaceno za svou práci. Ale v případě hudby, která je jen kulisou v kadeřnictví, obchodě nebo čekárně zubní ordinace, umělci už zaplacené jednou mají a to díky poplatkům, které platí provozovatelé televizí a rádií. Obávám se, že zde nejde o spravedlivé odměny pro nadějné skladatele, ale udržení výnosného kšeftu pro pár vyvolených,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

Podle umělců senátorská verze novely autorského zákona připraví OSA asi o třetinu jejich příjmů. To však senátor Valenta zpochybňuje, protože pokud by to mu tak mělo být, tak by právě od těch nejmenších živnostníků, ale také spolků a neziskových organizací OSA ročně zkasírovala více jak 300 milionů Kč. „Jinými slovy, těchto 300 milionů je jiná forma daní, kterou musí odvést živnostníci, kteří jsou v posledních letech nejvíce zatíženi regulacemi, daněmi, extrémně vysokou cenou práce a dalšími byrokratickými překážkami,“ dodal senátor Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

9:15 Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

Vláda Petra Fialy se chová velmi hanebně a asociálně nejen k většině skupin českých občanů, včetně t…