Senátor Valenta: Šikana nejchudších ve jménu ekologie?

14.10.2019 12:51

Komentář na facebookovém profilu k návrhu rozšíření ekologické daně na starší automobily

Senátor Valenta: Šikana nejchudších ve jménu ekologie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Svaz obchodu navrhuje rozšíření ekologické daně na starší automobily. A nejde jen o zanedbatelné navýšení. Poplatek za převoz a dovoz ojetin má být nově až 25 tisíc! Navíc se má nově rozšířit platnost systému (tedy hrazení poplatků) i na auta ve stáří nad deset let, kde by se hradilo pět tisíc korun. S věkem auta ale částka dramaticky stoupá.

U nejstarších aut, resp. za dovoz auta kategorie Euro 0 by se platil poplatek 25 tisíc korun, což vysoce překračuje cenu samotného vozu, pokud se nejedná o opečovávané veterány. V případě kategorie Euro 1 by při převodu platil kupující namísto stávajících pěti rovných dvacet tisíc, u Euro 2 jde o navýšení ze třech na patnáct tisíc a tak dále.

Cílem je prý vyčistit trh od starých ojetin. A návrh si pochvalují zejména velké sítě autobazarů. Nedivím se – vždyť je jim tento návrh šitý na míru – eliminuje možnosti dovozů automobilů ze zahraničí, kterého hojně využívali zejména mladí lidé, kteří si nové auto nemohou dovolit. A co senioři? Kde ti budou brát na nesmyslné ekodaně? Vždyť ten, kdo má na nové auto, po starém sahat rozhodně nebude.

Tento návrh tak není opravdu ničím jiným, než daní z chudoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…