Senátor Veleba: Kardinál sloužil pro prezidenta mši, věřící premiér si do něho kopl

20.11.2015 21:26

Jedny trencle naše země snese – takhle se vyjádřil premiér Sobotka k říjnovému zneuctění a následné krádeži prezidentské standarty.

Senátor Veleba: Kardinál sloužil pro prezidenta mši, věřící premiér si do něho kopl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Když vloni zdivočelý dav házel na prezidenta a jeho čtyři hosty na Albertově vajíčka, tak pan Sobotka zpoza oceánu, kde stříhal pásku u Havlovy lavičky usoudil, že Zeman „studenty“ vyprovokoval. Nehnul ani prstem, aby se tato ostudná věc vyšetřila.

V dnešním rozhovoru v Bakalových HN premiér Sobotka mimo jiné na účet prezidenta Miloše Zemana uvedl …“se zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí.“ Sledoval jsem reakce lidí na serveru Novinky cz a na ParlamentníchListech.cz. Je jich strašně moc, už hodně celkem přes dva tisíce a z více než 90 % nejsou pro pana premiéra lichotivé. Jednu, která zvláště vystihuje kontrast mezi oběma muži uvedu:

„Kolik lidí volilo Sobotku a kolik Zemana? Kolikrát jste viděli Sobotku přímo mezi lidmi? Já Zemana několikrát a to i u nás v Mor. Třebové a Svitavách! A jestli jsem xenofob, tak jsem na to nesmírně hrdý, protože neznám ve svém okolí lidi s jiným názorem. Ten mají pouze prodejní politici, kteří nevědí o prostých lidech a jejich starostech ani kulový!!!“

Na Albertově jsem pana prezidenta uváděl na pódium a pak stál vedle něho. Z druhé strany stála organizátorka shromáždění paní Jelena Vičanová. Jsem přesvědčen, že projev prezidenta byl vynikající, nebyl nijak útočný, směřoval k většině našeho národa a v jeho obsahu se nenajde jediné slovo, které by opravňovalo falešného premiéra nazvat Miloše Zemana xenofobem. Ani jediné!

Jak ale patří k zvyku premiéra Sobotky, tak se jeho vyjádření k Albertovu postupně vyvíjelo. Bezprostředně po akci měl pouze připomínku, že „studenti“ chtěli položit květy – ale jako na potvoru zrovna v době, kdy byl prostor policií uzavřen před prezidentovým příchodem. To byla první fáze.

Po ní následoval útok a urážky od jeho ministra s dvojím občanstvím páně Dientsbiera, který dospěl k zajímavým závěrům: „Miloš Zeman dnes překročil veškeré meze. Stoupl si na pódium vedle výkvětu současné extremistické scény a sdělil ‚svému´ národu, že fašismus nemáme nazývat fašismem, islamofobii, rasismus rasismem a xenofobii xenofobií,“ uvedl Jiří Dienstbier na facebooku bezprostředně po akci.

Ale ani poté pan premiér nespěchal. Teprve až se dala do práce média v čele s „veřejnoprávní“ ČT, tak pan premiér usoudil, že přichází ta pravá chvíle pro něho. Tím ovšem nechtěně přiznal, že na rozdíl od prezidenta je právě on hlásnou troubou médií a naprosto nevyjadřuje velmi většinový názor občanů.

Jedna věc ale na Albertově špatně byla. Blok proti islámu, který zrušil svoje shromáždění nahlášené na Hradčanské náměstí a přišel za prezidentem na Albertov, nikoliv prezident za nimi, se snažil z této zvláštní konstelace vytěžit politický kapitál tak, aby vše bylo vnímáno jako jeho akce, což pokládám za hrubě nevkusné a vůči Miloši Zemanovi za bezohledné. Za vydatné pomoci médií to neměl až tak těžké. Nikdo se tak neobtěžoval analyzovat obsah prezidentova brilantního vystoupení (pan Dientsbier asi slyšel jiné), ale hlavní bylo s kým prezident 20 minut stál na pódiu, a i to selektivně. Principiálně to je úplně stejný postup, jako komentáře návratu prezidenta vloni 28. října z Číny. Tehdy veškerá média vzrušovala informace čím letěl, nikoho co tam dojednal. A trumf tehdy vynesly Babišovy Lidové noviny s palcovým titulkem „Užitečný idiot se vrací“. Ten idiot byl prezident republiky Miloš Zeman, ten návrat byl z Číny.

A tak velmi vítám významný počin primase českého, kardinála Dominika Duky, který dnes večer sloužil v Lánech mši svatou za prezidenta Miloše Zemana a za naši vlast. Stalo se tak poprvé od roku 1921. Pokládám to za jasné a správné gesto a jsem velmi zvědav, co na to naše milá média, zejména pak Česká televize. První zpráva ČT v hlavním podvečerním zpravodajském pořadu Události této výjimečné události věnovala asi 10 vteřin …

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice