Senátor Vilímec: Je potřeba výhody společného nákupu plynu využívat

30.03.2023 18:25

Projev na 9. schůzi Senátu ČR dne 30. března k informacím vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, která se konala dne 23. března 2023.

Senátor Vilímec: Je potřeba výhody společného nákupu plynu využívat
Foto: ODS
Popisek: Vladislav Vilímec

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře a kolego, vážené kolegyně a kolegové, tak přemýšlím, co k tomu dodat? Pan ministr... vyčerpávajícím způsobem a věrně nám osvětlil, popsal výsledky jednání Evropské rady. A závěry, které z tohoto jednání vyplynuly, včetně pozice naší vlády. Takže jenom budu rekapitulovat, že zasedání Evropské rady proběhlo nakonec jeden jediný den 23. března. Pak následoval onen Summit, který zmínil pan ministr. V zásadě významnou úlohu opět hrála Ukrajina. Evropská rada v zásadě potvrdila opětovně, že stojí v plné míře po boku Ukrajiny. A zopakovala, že bude i nadále poskytovat významnou politickou, humanitární a vojenskou podporu, ekonomickou, a to tak dlouho, jak bude potřeba. Takže jinak snad, byť o tom pan ministr také mluvil.

Evropská rada, použiji ne slovo „vítá“, ale „ocenila“ dosažení dohody v rámci rady ohledně dodávek pozemní a dělostřelecké munice Ukrajině a uvolnění odpovídajících finančních prostředků prostřednictvím evropského mírového nástroje na poskytnutí během příštích 12 měsíců 1 milionu kusů dělostřelecké munice. To odpovídalo předběžným návrhům.

Jinak pokud se týká Moldavské republiky, tak EU se rozhodla i nadále poskytovat veškerou, je tam popsáno, relevantní podporu Moldavské republice včetně podpory s cílem posílit odolnost této země a její bezpečnost, stabilitu, ekonomiku.

Trochu mě mrzí, ale to jsme včera diskutovali na našem výboru, že přeci jen ta Gruzie je mimo pozornost. A vím, že jsou tam problémy. I v Moldavské republice jsou také určité problémy, je tam jakási dichotomie vlády a prezidentky, takže jen bych chtěl upozornit na naše usnesení spojené s předminulou Evropskou radou, aby ČR prosazovala téma Gruzie a podpořila kandidátský status Gruzie, protože jsem přesvědčen, že je to v našem zájmu.

Co se týká konkurenceschopnosti a ekonomiky, tak pan ministr, a jen budu opakovat, mluvil o podpoře jednotného trhu. Kdybych se na to podíval z ekonomického pohledu, tak závěry v ekonomické oblasti jsou hodně obecné. Pokud to má být jako politické zadání Evropské komisi, tak je otázka, co z toho všechno vzejde.

Takže z konkrétnějších věcí ER vyzvala k dosažení pokroku v oblastech výzkumu a inovace s cílem zvýšení investic tak, aby bylo dosaženo cíle veřejných a soukromých výdajů ve výši 3 % hrubého národního důchodu. To je aspoň konkrétní číslo.

V průmyslové politice vyzývá k pokračování práce na návrzích Aktu o průmyslu s nulovými čistými emisemi a Evropského aktu o kritických surovinách. O tom mluvil pan ministr. Včera VEU vybral směrnici, která je již zpracována nebo navržena k projednání, takže určitě se k tomu Senát v nějaké podobě vysloví. Ať už v podobě vzetí na vědomí nebo v podobě příslušného usnesení.

V energetické oblasti vyzvala ER Komisi a členské státy, aby zajistily připravenost a pohotovostní plánování s ohledem na příští období plnění zásobníků plynu a příští topnou sezonu. V této souvislosti naléhavě vyzývá všechny zúčastněné strany, aby plně využívaly mechanismu společného nákupu prostřednictvím energetické platformy EU. Myslím si, že je to jednak výhodné a je to i úspěch našeho předsednictví, že došlo k takové dohodě. A je potřeba výhody společného nákupu určitě využívat.

Jenom budu konstatovat, že závěry zasedání ER jsou obsaženy v senátním tisku 67, což víte, a VEU vzal na vědomí tyto závěry na své včerejší schůzi dne 29. 3. 2023, kdy doporučil, abych jako zpravodaj předložil návrh usnesení vycházející z tohoto usnesení. Takže jako zpravodaj předkládám návrh usnesení, aby Senát ČR vzal na vědomí závěry z jednání ER, které se konaly dne 23. 3. 2023.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná

4:31 Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě