Senátor Vystrčil: Obnova památky vojákům Československé armády

20.09.2016 14:05

Dne 26. září 1947 nedaleko Telče u Dolní Vilímče tragicky zahynuli dva vojáci základní služby, svob. Jaroslav Barták a voj. Stanislav Gerneš. Základní vojenskou službu vykonávali v Jemnici. Zmíněný den byla část posádky povolána do Nové Říše v rámci operace proti Banderovcům, kteří měli oblastí mezi Novou Říší a Telčí údajně procházet na západ.

Senátor Vystrčil: Obnova památky vojákům Československé armády
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Špatnou organizací vojenské operace se stalo, že v podvečer, když byli na určeném stanovišti u Dolní Vilímče, si je jiná jednotka Československé armády, složená z bývalých partyzánů, spletla s Banderovci a zastřelila je. Pozůstalí nechali na místě neštěstí postavit malý pomníček, který měl tragedii, a hlavně oba muže, připomínat. Po roce 1948 nebylo možné o této události otevřeně hovořit. Následovala kolektivizace, díky které se pomníček octl uprostřed velkého lánu, a postupně jej devastovala zemědělská technika. Pamětní deska, která na něm byla osazena, se ztratila... Na neštěstí se tak postupně zapomínalo.

V loňském roce se o událost začali zajímat regionální badatelé. Díky pamětníkům a místním kronikářům bylo nakonec objeveno i torzo pomníčku. Na základě iniciativy telčského kronikáře Oldřicha Zadražila a senátora Miloše Vystrčila, v jehož senátním obvodu místo neštěstí leží, bude 23. září ve 14 hodin na místě tragédie odhalen restaurovaný kříž, který bude tragickou událost a oba mladé muže trvale připomínat. Odhalení se zúčastní oficiální delegace Armády České republiky. Součástí slavnostního odhalení bude také ekumenická vzpomínka na oba padlé. Pietní místo bude osazeno QR kódem s adresou http://www.telc.eu/dv_p_1947. Na odkazu jsou zveřejněny zásadní historické dokumenty o tragédii.

„Jsem rád, že se nakonec i díky obyvatelům Dolní Vilímče podařilo obnovu pomníčku domluvit a realizovat. Všem, kteří se o to zasloužili, patří naše poděkování. Na žádného československého vojáka, který padl při službě vlasti, by se nemělo zapomínat,“ okomentoval znovuobnovení pomníčku senátor Miloš Vystrčil

Data obou padlých

Jaroslav Barták, nar. 22. 7. 1924, svobodník v činné službě v Jemnici, obchodní příručí ve Veselí č. 8, p.o. Nové Město na Moravě, tamtéž narozený i příslušný, svobodný. Vyznání evangelické. Způsob smrti: Střelné poranění, průstřel plic a srdce, vykrvácení. Pohřben Veselí, českobratrský evangelický hřbitov dne 1. 10. 1947.

Stanislav Gerneš, nar. 10. 1. 1924, vojín v činné službě v Jemnici, obchodní příručí, narozený v Jobově Lhotě okr. Polička, příslušný do Předměstí okr. Polička, svobodný. Vyznání českobratrské – evangelické. Způsob smrti: Střelné poranění, průstřel plic a srdce, vykrvácení.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…