Senátorka Horská: Přidejme peníze hospicům a řešme jejich víceleté financování

08.12.2018 17:47

Hospicová a paliativní péče jsou pro naše sociální a zdravotní služby klíčové, přesto se k jejich existenci stát podle mě nechová úplně fér.

Senátorka Horská: Přidejme peníze hospicům a řešme jejich víceleté financování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

Dlouhodobě víme, že systém následné péče nemá dost peněz. Většina těchto zařízení hospodaří s deficitem, nevystačí totiž s penězi od pojišťoven. Potvrdil to i Robert Hanuš, prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče.

Hospice se tak nacházejí v nezáviděníhodné situaci. Poskytují asi 10 až 11 000 lůžek následné péče a vykonávají úctyhodnou práci: ale náklady na lůžko jim stát pokryje asi z poloviny. Ano, jen z poloviny. Navíc si uvědomme, že tato zařízení musí mít podle platné legislativy více personálu. Jsou zde často umírající lidé, proto péče musí být individuální a nelze ji personálně podceňovat. To všichni víme, ale nemáme ochotu těm, kdo zde pracují, přidat. Když k tomu pak přičteme i finanční nejistotu, která pramení z toho, že je třeba shánět peníze, kde se dá, od pomoci spřízněných osob, příplatků samotných pacientů až po nenárokové dotace z MPSV, pak je fungování hospicové a paliativní péče v našich podmínkách velmi problematické. Situaci komplikuje i to, že ministerstvo zdravotnictví plánuje přidat peníze od nového roku zdravotním sestrám s 24 hodinovou službou, ovšem sestřičky právě v hospicích a domech seniorů přidáno nedostanou – pracují totiž v zařízeních, která nejsou v systému zdravotnictví. Dlouho upozorňuji na to, že tohle je třeba vyřešit. Tím, že se zaměstnancům v tomto segmentu sociálních služeb přidá, a tím, že se nastaví pravidla víceletého financování těchto zařízení. Jinak se může stát to, čeho bych se velmi bála: že se naše hospicová a paliativní péče bude zhoršovat, že se v rámci republiky zmenší síť těchto zařízení a že nám odtud budou utíkat sestřičky a další zaměstnanci. A jsem přesvědčena, že tohle si nikdo z nás nepřeje.

Mgr. Miluše Horská

Zdroj: senat.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda je s důchody úplně mimo! Lidé nemůžou pracovat donekonečna

11:04 Kubisková (Přísaha): Vláda je s důchody úplně mimo! Lidé nemůžou pracovat donekonečna

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.