Senátorka Wagnerová: Milosti by neměly být projevem panovnické libovůle

16.05.2017 11:30

Podle senátorky za Zelené a bývalé soudkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové má milost jakožto akt milosrdenství v naší společnosti své místo, současnou podobu ale považuje za „relikt ze středověku“.

Senátorka Wagnerová: Milosti by neměly být projevem panovnické libovůle
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

Uvedla to v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM), kde debatovala o prezidentské milosti pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Sama by se přikláněla k povinnosti kontrasignace milostí a amnestií například ze strany premiéra tak, jako je tomu v jiných západních zemích.

„Tady mi dovolte širší úvahu o milosti. Milost je jistě akt milosrdenství a je samozřejmě dobře, že existuje. Nicméně zároveň, jak už bylo tisíckrát řečeno, je to prostě relikt ze středověku, je to oprávnění těch panovníků. Teď co s tím dělají demokratické státy, které jsou poněkud dál, než jsme my. Aby poněkud otupily ten panovnický odér, vznášející se kolem toho, a aby otupily i to, že by případně mohla vzniknout jakási naprosto nevázaná libovůle, tak vážou rozhodnutí hlavy státu buď na kontrasignaci příslušného ministra, anebo vyžadují posouzení Nejvyšším soudem. Čili ten svět se kamsi posouvá a my stojíme pořád na místě,“ uvedla Wagnerová.

Poslechněte si celý pořad.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…