Senátorský klub ODS a TOP 09: Schválili jsme volební zákon

30.04.2021 9:09

Senátoři se včera věnovali volebnímu zákonu. Po několikahodinové debatě byl schválen volební zákon v podobě postoupené Poslaneckou sněmovnou. Senátoři ODS a TOP 09 samozřejmě budou usilovat o zařazení korespondenční volby do zákona ihned po sněmovních volbách na podzim.

Senátorský klub ODS a TOP 09: Schválili jsme volební zákon
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

V tuto chvíli si uvědomují vážnost aktuální situace a s tím související potřebu schválit volební zákon co nejdříve. Pozastavují se nad jednáním senátorů z klubu STAN, kteří chtěli vrátit volební zákon zpět do Sněmovny s pozměňovacím návrhem a prodloužit tak jeho schválení minimálně o další měsíc.

„Při dlouhé diskusi nad návrhem volebního zákona mě zaujal hlavně rozpor některých vystupujících senátorů. Na jedné straně zmiňovali vládní, zdravotní nebo diplomatickou krizi, ve které se ČR v současnosti nachází, ale zároveň jim bylo jedno, kdy bude volební zákon přijat. Jsem přesvědčen, že právě tato doba vyžaduje, aby volební zákon v podobě, na které se shodla, s výjimkou korespondenční volby, většina ve Sněmovně, tak většina v Senátu, vstoupil v platnost co nejdříve. Vůbec nezpochybňujeme právo českých občanů žijících v zahraničí na korespondenční volbu, ale opravdu si myslím, že v současnosti není dobré zdržovat schválení volebního zákona. Navíc když víme, že korespondenční volba ve Sněmovně nemá dostatečnou podporu,“ řekl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Jsem rád, že Senát volební zákon schválil a nic teď nebrání konání voleb, klidně i předčasných. To je jasná priorita. Samozřejmě jako předseda komise pro krajany žijící v zahraničí nejsem spokojený s tím, že zákon neobsahuje korespondenční volbu, ale ta v současném složení Sněmovny nemá podporu. Taková je realita a nám nezbývá než ji respektovat, i když se někteří senátoři dnes chovali, jako kdyby tento fakt nechápali. Dnešním dnem však začíná také práce naší komise. Začneme připravovat novelu zákona, která zavede korespondenční volbu a tu předložíme Sněmovně hned po volbách. Věřím, že poslanci v novém složení už korespondenční hlasování podpoří,“ sdělil první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.

„Zklamalo mě vystupování některých senátorů za senátorský klub STAN, kteří zjevně zcela ignorují vedení své koalice a snažili se zákon shodit. To se jim však nepovedlo, a proto vítám, že Senát schválil většinou hlasů kompromisní podobu volebního zákona ve stejném znění, v jakém odešla z Poslanecké sněmovny. V tuto chvíli už chybí jen podpis prezidenta republiky. Politici však dokázali, že umí nalézt většinovou shodu a volby se mohou konat ať už v řádném nebo předčasném termínu. Je to dobrá zpráva pro demokracii,“ uvedl předseda ústavně právního výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…