Šenfeld (KSČM): Budeme konečně půdu chránit?

23.08.2013 7:25

Komentář Josefa Šenfelda, poslance PČR (KSČM), k novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou dnes projednala Vláda ČR.

Šenfeld (KSČM): Budeme konečně půdu chránit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole s mákem

Trvalý růst světové populace, který se aktuálně pohybuje kolem 79 mil. lidí ročně, se bude velmi pravděpodobně zrychlovat. Akcelerace povede k dalšímu poklesu disponibilní výměry zemědělsky využitelné půdy připadající na jednoho obyvatele Země, která „v roce 2009 činila pouze 0,2 ha, což bylo o polovinu méně než před padesáti lety“. K redukci půdních zdrojů ovšem dlouhodobě dochází také v důsledku dalších vlivů, zejména zástavbou, erozí, zasolením, desertifikací apod. Nic nenasvědčuje tomu, že by se podařilo tyto neblahé vlivy zastavit nebo alespoň omezit. Jejich pokračování i zrychlování lze se vší pravděpodobností předpokládat. Perspektivní nedostatek zemědělsky využitelné půdy si uvědomují mnohé vlády i korporace a kupují nebo pronajímají v zemích, které prodeje a nájmy umožňují, tisíce hektarů půdy v očekávání jejího globálního nedostatku a s perspektivou pokračujícího růstu cen agrárních surovin a potravin.

Vzrůstající zájem o půdu a riziko jejího nedostatku navíc výrazně zvyšuje úsilí nahradit omezené a stále nákladnější zdroje fosilních paliv obnovitelnými zdroji energie, mezi kterými zaujímají významné místo energeticky využitelné rostliny. V posledních letech rozsah požadavků na půdu v zájmu produkce energeticky využitelných plodin dynamicky vzrůstá a také tento trend bude pravděpodobně pokračovat.

Z posledního návrhu projednávaného ve Sněmovně bylo cítit intenzivní zájem významných státních a podnikatelských subjektů zjednodušit zábory zemědělské půdy a omezit odvody, které by tyto subjekty měly za zábor platit.

Vláda dnes 21. 8. projednala (518/13) návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Předkladatelem je ministerstvo životního prostředí na základě legislativního plánu vlády.

Zatím žádný z návrhů neřešil trvalý úbytek nejkvalitnějších půd. Pevně věřím, že předložená novela nebude pouhou proklamací a hlavní cíl posílit ochranu zemědělského půdního fondu jak kvalitativně (ochrana před poškozováním půdní úrodnosti a dalších funkcí půdy degradačními procesy, zejména erozí a kontaminací), tak plošně (ochrana před nadměrnou a nenávratnou ztrátou půdy v důsledku záborů), bude konečně naplněn.

Josef ŠENFELD, poslanec PČR (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…