Šenfeld (KSČM): Chceme, aby nám chutnalo

10.02.2014 8:49

Leckdy to vypadá jako přemrštěný požadavek. Čeští spotřebitelé už mají dost toho, aby nakupovali kečup, kolem něhož se rajče ani nekutálelo, výrobky označované jako masné, kde podíl masa představuje sotva pověstný ždibíček, nebo nahnilou zeleninu, která na pulty doputovala kdoví odkud.

Šenfeld (KSČM): Chceme, aby nám chutnalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Před časem vyvolalo pobouření vysvětlování některých obchodních řetězců, že máme jakousi jinou chuť než lidé nedaleko za hranicemi. A tak si prý pošmákneme na jogurtech, v nichž mléko ani není.

S nadějí je proto veřejností přijímána novela zákona o potravinách, která by měla přinést určité zlepšení. Nahlásit prvního příjemce zboží na území ČR dosud totiž museli jen dovozci živočišných výrobků. Nově se tato povinnost bude vztahovat i na dovozce potravin rostlinného původu, což by mělo pomoci dozorovým orgánům. Na nákup nebudeme muset nosit lupy, abychom přečetli „blešky“ na obalech. Větší písmo nám umožní opravdu se dozvědět, jaké je složení potravin.

Největší diskusi vzbuzuje, že bychom měli mít právo znát zemi původu potravin. Tedy nikoli jen místo, kde sídlí firma, která je zabalila do obalu pro prodej v supermarketu. Už se ozývají hlasy, že to vlastně ani nejde, že třeba některé masné výrobky se vyrábějí ze surovin dovezených z různých zemí. A také, že povinnost obchodníků umístit před vstupem do prodejny tabuli s údajem o pěti hlavních dodavatelských zemích je diskriminující. Mohu jen podotknout, že když se nechce, tak se důvod vždycky najde. Kdybychom nebyli v pozici „odpadní jámy“, kam se nahází nekvalitní jídlo, protože Češi s nižší kupní silou to zřejmě podle mínění manažerů řetězců stejně koupí, nemusel by parlament řešit širší zákonnou ochranu spotřebitele.

Fenoménem posledního období se proto staly tzv. farmářské trhy a nákupy přímo u zemědělců, aby si lidé zajistili kvalitnější české výrobky. Je jistě správné takové aktivity podporovat, více také propagovat místní a krajové speciality. Jen na tom ale české zemědělství stát nemůže. Přebytky máme prakticky jen u obilovin, a to proto, že poklesla živočišná výroba. Soběstační jsme pouze u hovězího masa, protože ho také méně jíme. Kvalitní české potraviny a jejich rozmanitost lze zajistit jedině podporou zemědělců jako celku různými ekonomickými nástroji. Prestiži tohoto odvětví nepomáhá, když se všude, kde se dá, seje řepka, aby zemědělci vůbec měli výdělek, když pole zabírají fotovoltaické panely a na orné půdě vyrůstají logistická centra. Pokud chceme mít dostatek základních potravin, aniž bychom byli závislí na dovozech někdy i nekvalitních surovin, pak podpořme naše zemědělce všemi způsoby. Jako spotřebitelé nejlépe tím, že budeme kupovat výrobky českého původu.  

Josef Šenfeld, poslanec (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!