Skopalíková (Piráti): Hrr na mor ve Středočeském kraji

05.10.2022 8:39

Chovatelé včel se setkali na Národní včelařské konferenci, tématem byl hlavně mor včelího plodu

Skopalíková (Piráti): Hrr na mor ve Středočeském kraji
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Národní včelařskou konferenci k problematice moru včelího plodu v ČR dnes ve spolupráci s Výzkumným ústavem včelařským uspořádaly Středočeský kraj a Hlavní město Praha. Cílem první akce svého druhu v České republice bylo otevřít širokou diskusi o přístupu k prevenci moru včelího plodu mezi včelařskými spolky a zájmovými skupinami včelařů, Státní veterinární správou, krajskými samosprávami a zainteresovanými ministerstvy. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Národní včelařská konference je vyvrcholením čtyřletého úsilí středočeských včelařů, ke kterým se letos přidala i Praha, o předcházení šíření moru včelího plodu. Díky podpoře Středočeského kraje a Hlavního města Prahy se podařilo vytvořit systém pravidelného dobrovolného plošného vyšetřování včelstev na mor včelího plodu, jenž se tak podařilo podchytit a na území těchto dvou krajů téměř zcela vymýtit.

„Uvědomujeme si nezastupitelnou roli včel pro produkci rostlinné výroby a pro rovnováhu v přírodě. Proto se Středočeský kraj snaží včelařství v našem regionu podporovat. Letos jsme k chovu zdravých včelstev přispěli podporou projektu Hrr na mor 2022. Na tento preventivně-osvětový projekt, díky kterému si mohou včelaři nechat bezplatně otestovat vzorky měli ze svých úlů, jsme poskytli kladenské organizaci Českého svazu včelařů individuální účelovou dotaci ve výši 1 355 000 korun,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti). Kladenská organizace totiž převzala iniciativu připravit projekt pro všechny včelaře v regionu a zástupci ostatních okresních organizací tomuto projektu vyjádřili podporu.

Svépomocná preventivní kampaň včelařů a její dopad byly také tématy odpolední části dnešní konference. Zástupci středočeských včelařů potvrdili, že po překonání počáteční nedůvěry jsou kampaně Hrr na mor přijímány pozitivně a získaly si také důvěru a respekt Státní veterinární správy i dalších orgánů státní správy. Za dobu trvání projektu Hrr na mor 2022 bylo vyšetřeno 2 672 vzorků na přítomnost MVP, což představuje 28 302 včelstev, tj. asi 30% včelařů a včelstev ve Středočeském kraji. Na jednom stanovišti byl oznámen záchyt původce moru včelího plodu, avšak Státní veterinární správou, ani Výzkumným ústavem včelařským se při kontrolních vzorcích a klinických prohlídkách nákaza nepotvrdila. Tím nebyl důvod pro vyhlášení mimořádných veterinárních opatření. Ostatní vzorky byly negativní.

V roce 2021 působilo ve Středočeském kraji 9 319 včelařů s celkem 95 896 včelstvy (z toho 23 komerčních včelařů, tedy těch, kteří mají více než 150 včelstev).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…