Škromach (ČSSD): Demokratičtější ČSSD

07.02.2015 14:16

Věřím, že o svém kandidátovi na prezidenta České republiky, stejně jako dalších nominacích pro volby, bude už rozhodovat celá členská základna ČSSD a ne jen úzká grémia strany.

Škromach (ČSSD): Demokratičtější ČSSD
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

ČSSD stojí před důležitým rozhodnutím implementace výsledků vnitrostranického referenda do stanov strany na blížícím se 38. sjezdu, a tím nasměrovat nové otevřenější fungování sociální demokracie, nejstarší demokratické strany v naší zemi.

Straníci v referendu konaném v loňském roce vyjádřili své přání mít právo hlasovat o svých kandidátech v přímých volbách. Primární volby, posilování přímé demokracie je jednou z nejzákladnějších hodnot sociální demokracie. Každý člen bude mít stejný vliv na budoucí podobu kandidátních listin a jejich lídrů.

Minimalizujeme tak ovlivňování voleb určitými vlivovými skupinami v regionech i případné uzurpování rozhodovací moci vyšším stranickým orgánům. Věřím, že je to krok správným směrem pro budoucnost naší strany.

V návrhu změn je prozatím doporučeno zavedení přímých voleb pro sestavení kandidátních listin a volbu kandidátů pro krajské a parlamentní volby. Nevidím však důvod, proč se omezovat ve výběru. Domnívám se, že jednoznačné rozhodnutí členské základny v referendu, kdy na otázku: „Souhlasím s tím, aby podle Stanov o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a PS rozhodovali v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu“ se vyslovilo PRO neuvěřitelných 88,76 procent hlasujících, by se mělo vztahovat tedy na sestavení kandidátních listin pro volby do zastupitelstev měst a obcí a nevidím důvod, proč ne také pro výběr kandidáta na post prezidenta republiky. Však jsme se o něco podobného v improvizovaných podmínkách bez možnosti opory ve stanovách pokusili i před prezidentskými volbami v roce 2013.

ČSSD jde vstříc přímé demokracii a otevírá se svým členům, snažíc se zlepšit povědomí veřejnosti i vnitrostranické poměry. Kandidáti vybraní přímou volbou všemi členy strany budou mít neochvějný mandát. Transparentnost výběru kandidátů ČSSD do veřejných funkcí jistě ocení i řadoví občané našeho státu a bude to krokem i k zlepšení vnímání politiky veřejností. A do budoucna jistě stojí za úvahu i možnost zahrnout do práva hlasovat také registrované příznivce strany, protože sociální demokracie je a bude otevřenou levicovou stranou.

Ing. Zdeněk Škromach
Místopředseda Senátu PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.