Škromach (ČSSD): „Superúředníka“ státní služby by měl volit Senát

03.07.2014 7:36

Navrhuji, aby kandidáty na post generálního ředitele státní služby a jeho zástupce z doporučených kandidátů vybraných kvalifikovanou výběrovou komisí nominovala vláda a k volbě předložila Senátu P ČR.

Škromach (ČSSD): „Superúředníka“ státní služby by měl volit Senát
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Služební zákon je jedním ze základních volebních bodů sociální demokracie. Dlouhodobý záměr prosadit potřebný zákon tak současnou vládní koalici jen ctí. Státní službu v České republice je nutné jednotně organizovat, profesionálně kontrolovat a výrazně oddělit od politického vlivu.

V rámci koalicí navrhovaného systému má zároveň dojít k ustanovení Generálního ředitelství státní služby při Úřadu vlády ČR a funkce generálního ředitele, tzv. superúředníka státní služby. Tento post by měl být v systému zárukou fungujícího systému státních úředníků včetně tajemníků na ministerských úřadech, proto je nutné docílit jeho politické nezávislosti a nestrannosti pro plnohodnotný výkon funkce.

Dle navrhovaného zákona by však měla generálního ředitele a jeho zástupce jmenovat Vláda ČR na základě doporučení výběrové komise. V případě prodlení lhůty by návrh na generálního ředitele a jeho zástupce ze zaměstnanců předsedovi vlády měl navrhnout Senát P ČR.

Princip jmenování generálního ředitele je tak v rozporu s původní ideou zákona a snahou o odpolitizování státní služby. Zvolený generální ředitel se zodpovídá orgánu, který jej volí – tedy vládě. Domnívám se proto, že by vládní koalice měla přehodnotit tento bod návrhu.

Navrhuji, aby kandidáty na post generálního ředitele státní služby a jeho zástupce z doporučených kandidátů vybraných kvalifikovanou výběrovou komisí nominovala vláda a k volbě předložila Senátu P ČR. Senát PČR nedrží v rukou státní exekutivu, nerozhoduje o důvěře vlády a ani nezasahuje do rozpočtu státu.Tento způsob volby by stejně jako například v případě volby ústavních soudců zaručoval větší míru nestrannosti vůči vládě a aktuální politické moci ve státě.

Tímto principem teprve bude dovršena snaha zákona o skutečnou rovnováhu moci a předejde manipulaci s postem generálního ředitele státní služby v závislosti na proměně vládní garnitury ČR.

Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Škromach - profil

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…