Slabihoudek (TOP 09): Křeč pražské koalice pokračuje

14.09.2015 16:50

Odvolání primátorky Krnáčové (ANO) ani jejího náměstka „bez portfeje“ Stropnického (Trojkoalice) se zatím nekoná.

Slabihoudek (TOP 09): Křeč pražské koalice pokračuje
Foto: TOP 09
Popisek: Tomáš Slabihoudek

Magistrátní koalici se od voleb málem podařilo udělat první dobré rozhodnutí - bohužel ani to nakonec zase nezvládli. Držme jim tedy palce na příště.

Koalice na magistrátu předvádí od voleb zatím nepoznanou míru nekompetence. Primátorka Krnáčová je známá tím, že v podstatě s nikým nemluví a dělá ji i problém vystupovat na zastupitelstvu. Asi i v důsledku toho není koalice schopna činit jakákoliv strategická rozhodnutí, která raději valí před sebou. Kdyby se navíc kdykoliv v minulosti někomu stal takový průšvih, že by se domlouval na výběru advokátů s protistranou - což předvedla Krnáčová ve sporu kolem Škodova paláce - musel by nutně skončit. Babišovo ANO má však zatím umožněnou míru tolerance k průšvihům, jakou nepamatujeme.

Nejdříve se zdálo, že stav, kdy radnice není schopna příliš fungovat, některým lidem z koalice může vlastně vyhovovat. Opravdový vládci ze zákulisí, Karel Březina (ČSSD) a Radmila Kleslová (ANO), měli klid na „práci“, zatímco mediální ostuda dopadala primárně na duo Krnáčová – Stropnický.

Zjevně ale situace přestala být udržitelná. Nejdříve se Krnáčová se socialisty chtěla zbavit Stropnického a následně zastupitelé ANO zase své primátorky. Situace nakonec po čtvrtečním zastupitelstvu dopadla tak, že všichni raději vycouvali ze svých postojů a celá magistrátní koalice se semkla, aby se i nadále všichni udrželi v křeslech.

Trojkoalice - tvořená Zelenými, Lidovci a Starosty - hraje v tomto panoptiku pouze roli udiveného pozorovatele. Je až s podivem co si nechají líbit. Krnáčová jim skoro na každém zastupitelstvu i radě hází klacky pod nohy (mohli jsme sledovat například jejich „nedohodu“ nad novou vyhláškou o hazardu), nehlasuje pro jejich tisky či je rovnou stahuje z jednání. Můžeme jen spekulovat, co stálo nad náhlou dohodou mezi Krnáčovou a Stropnickým. Je usmířený náměstek Stropnický stále ještě radním za Trojkoalici? Nebo potichu ale jistě přešel k hnutí ANO?

Bez překvapení pak byl zásah „jediného akcionáře“ a předsedy hnutí ANO v jedné osobně: Babiše. Zastupitelé ANO nechtěli, v naprosté většině, s Krnáčovou již nadále pokračovat, neboť primátorka se s nimi vlastně ani moc nebaví a její oblíbenost u veřejnosti se blíží bodu mrazu. Bylo jim však shora přikázáno „prostě“ pokračovat i s neschopnou primátorkou v čele.

Představa, že bude nyní nějak rozumně fungovat spolupráce mezi zastupiteli ANO a Krnáčovou, je přinejmenším úsměvná. A tak se pravděpodobnost, že s dočkáme dalšího dějství této komedie, skoro rovná jistotě.

Tomáš Slabihoudek TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…