Šlahúnková (KSČM): Evropa může pomáhat

29.04.2014 10:21

Často se věnujeme kritice některých kroků a obecně směřování Evropské unie a je to samozřejmě nutné, neboť v minulých letech jsme měli možnost poznat slabiny, které současná podoba evropských institucí přináší.

Šlahúnková (KSČM): Evropa může pomáhat
Foto: KSČM
Popisek: Pavla Šlahúnková

Jsou však samozřejmě také oblasti, kde je Evropská unie nepochybným přínosem, a ty je správné podporovat a rozvíjet. Právě výměnný studentský program Erasmus a jiné projekty jsou takovou oblastí, která pro studenty i pedagogy znamená velký přínos. Výměnné programy naši studenti v rámci zemí EU hojně využívají a podle mých osobních rozhovorů si je velmi chválí už pro možnost získat větší jazykové schopnosti, poznat jiné kultury a větší rozhled. V minulosti bohužel existovaly i úvahy o zrušení programu Erasmus (dnes Erasmus+), kvůli nutnosti šetřit. Přitom z hlediska celkového rozpočtu Evropské unie jde o minimální finanční prostředky (zvláště, když si uvědomíme nesmyslné obří náklady na evropskou byrokracii či přesouvání parlamentu ze Štrasburku do Bruselu a zase zpět).  Takové úvahy je tedy třeba zcela odmítnout a naopak podpořit větší zajištění vzájemné spolupráce v oblasti vzdělávání, praxe a vědy. Studijní a pracovní zkušenosti v zahraničí nabyté během studia jsou velkým osobním přínosem a výhodou na evropském trhu práce.  Věnujme se tedy naopak dalšímu odstraňování překážek studia a odborné přípravy v zahraničí. Ve státech, které jsou ve využívání vzájemných vzdělávacích programů nejúspěšnější, se hojně věnují poradenství v oblasti získávání stipendií či studentských půjček a další pomoci, kterou při získávání zkušeností v zahraničí potřebují. Osobně bych ráda přispěla k větší propagaci i poradenství v těchto pro naše studenty skvělých příležitostech.

Pavla Šlahúnková, kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…