Smutný (SZ): Bude Ukrajina jiná?

30.01.2014 8:17

Jak to tak vypadá, ukrajinští demonstranti vyhrávají. První ztratil nervy premiér Azarov a podal demisi. Parlament pod tlakem demonstrantů odvolal drakonické zákony omezující lidská práva, které přijal jen před několika dny. Mohou to být jen lišácké mocenské rošády prezidenta Janukoviče, který chce unavené protestující obalamutit a pak vládnout dál. Ale může to být i vítězství skutečné.

Smutný (SZ): Bude Ukrajina jiná?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Jenomže kdo v tom případě vlastně vyhrál a jaká bude nová Ukrajina? Touto otázkou se zatím nikdo neměl moc čas zabývat. Protestující protestovali proti prezidentovi a vládě, kteří jsou pro ně ztělesněním všeho zla. Co se ale bude dít, když tito nepřátelé zmizí nebo skončí za mřížemi? Kdo má vlastně teď na Ukrajině skutečnou moc?

Většina lidí, kteří dva měsíce mrzli v ulicích, aby dali najevo, že takhle to už dál nejde, nevěří nikomu ze současných politiků. Ty, kdo jsou u moci, by nejraději přizabila. Důvěru ale nemají ani opoziční politici. Ve faktickém bezvládí a chaosu, který v zemi panuje, existuje velké nebezpečí, že se k moci dostanou radikální nacionalisté ze strany Svoboda. Ano, to jsou ti, kteří na barikádách bojovali s policisty a přitom se chránili štíty a helmami s písmeny SS nebo hákovými kříži. Jejich politická vize je jasná, jenomže z ní běhá mráz po zádech: Ukrajinu Ukrajincům. To v praxi znamená, že všechny ostatní národnosti – a že jich na Ukrajině není právě málo – se mají na co těšit. Tím spíše, že ukrajinštinu považuje za svůj mateřský jazyk jen asi polovina občanů Ukrajiny. Ve východní polovině země je dorozumívacím jazykem ruština, kromě Rusů ale na Ukrajině žijí ještě Rusíni, Krymští Tataři, Židé a řada dalších národností. Pokud bude základem příští oficiální politiky program nacionalistů, nedopadne to dobře. Občanská válka by byla tou nejtragičtější variantou.

V českých zprávách ze zahraničí se obvykle o Ukrajině mluví, jako by byla někde na druhém konci světa a co se tam, děje, jako by se nás netýkalo. Opak je pravdou. Proč myslíte, že k nám tisíce Ukrajinců přijíždějí za prací, přestože jsou placeni podstatně hůř než všichni ostatní? Nemají na vybranou. Jinak by zůstali doma.

Jestli se k moci v Kyjevě dostane někdo, kdo bude dál zemi rozdělovat a rozkrádat, pocítíme to brzy i tady. Z tisíců nájemných pracovníků budou přes noc desetitisíce uprchlíků.

Když se naopak podaří zemi sjednotit a zabránit jejímu dalšímu tunelování, budou k nám jezdit místo uprchlíků turisté. Ukrajina je bohatá země, s úrodným západem a průmyslovým východem. A taky krásná. Má nádherné hory a překrásné moře. Vždycky, když tam jezdím, divím se tomu, nakolik se liší pohostinní a vyrovnaní lidé, které potkávám v Kyjevě, na Krymu, nebo v Karpatech od unavených a nervózních ukrajinských gastarbeiterů u nás.

I my bychom si proto měli přát, aby se Ukrajincům povedlo zatočit s tuneláři a žít v normální, prosperující společnosti. Aby byla nová Ukrajina jiná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Smutný - profil

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…