Smutný (SZ): Pod Hradem prst – znamení doby

23.10.2013 6:27

Vulgarita a sprostota, pohrdání, cynismus a agresivita.

Smutný (SZ): Pod Hradem prst – znamení doby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dílo Davida Černého na Vltavě

Všechny tyto stále populárnější vlastnosti pozoruhodným způsobem spojuje olbřímí vystrčený prostředníček fialového torza lidské ruky, který usadil politicky angažovaný sochař David Černý na zakotvený prám na Vltavě přímo pod Pražským hradem.

Vulgární symbol se stal v české společnosti posledních let nesmírně oblíbený. Kromě kriminálníků, dlaždičů a štamgastů pivnic V. cenové skupiny ho s oblibou začali používat i pravicoví politici. A teď i jejich kamarádi, sochaři, módní a v mezích zákona a dobového pokleslého vkusu provokativní.

Onen fialový hnus na Vltavě jako fenomén o nás vypovídá více, než je příjemné. Vystrčení prostředníčku symbolizuje absolutní pohrdání, nenávist, sprostotu a nevkus. Jeho autor tak nevědomky odhaluje pravou podstatu současné pražské umělecké a intelektuální smetánky, která „fuckuje“ každého a všechny, kdo s ní nesouhlasí a nesplývá, kdo zkrátka není in.

Nemíří jen na otylého prezidenta na Pražském hradě, a na všechny komunisty, jak své nepříliš spanilé dílko vysvětluje autor, ale i na všechny levičáky, bezdomovce, socky, nepřizpůsobivé, vesnické balíky a lůzu, zkrátka na každého, kdo je odlišný od konfekční představy zlaté mládeže hájící zubynehty své výsadní postavení na finančním i mediálním výsluní doby.

Ztopořelý fialový „fuckáč“ je znamením doby. Symbolizuje naši neschopnost myslet pozitivně. Dokazuje, že naši krásnou zemi nesužuje pouze krize ekonomická, ale hlavně společenská, kulturní a mravní, umocňovaná ideologickou zaslepeností a snadnou manipulovatelností, která se znovu hrozí projevit v blížících se volbách.

Fialový prostředník Davida Černého se tak zcela v rozporu se záměrem autora stává důkazem přízemnosti, duchovní vyprázdněnosti a sprostoty, která ovládá naše jednání i veřejný prostor. Kdo není správně sprostý a cynický, kdo nemá ostré lokty a silný žaludek, tomu ukážeme „fuckáče“.  Kdo má odlišný názor, toho nakopeme do řiti. Kdo by se odmítal vzdát poslední špetky lidskosti, solidarity, tolerance k odlišným a soucitu s potřebnými, tomu vynadáme, nejlépe do komunistů. Pražská smetánka je totiž stoprocentně přesvědčena, že takhle je to cool.

Ve skutečnosti je to ovšem trapné a nechutné. A v evropském kontextu vzniká v Praze jen další, tentokrát ne rudý, ale fialový „kůl“ v plotě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Smutný - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…