Sobotka (ČSSD): Církevní restituce prosazené TOP 09 a ODS jsou nespravedlivé a předražené

01.10.2013 19:00

Pokud získá ČSSD v říjnových volbách dostatečný mandát od voličů, využije všech svých sil k tomu, aby tuto nespravedlnost napravila.

Sobotka (ČSSD): Církevní restituce prosazené TOP 09 a ODS jsou nespravedlivé a předražené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bude usilovat o výrazné snížení finančních kompenzací státu za nevydaný církevní majetek tak, aby náhrada byla přiměřená a spravedlivá. Nepřipustí vydávání majetku, který církve vlastnily před 25. únorem 1948 a zváží možnost zavedení daňových asignací, jež by v budoucnu mohly být využity i pro financování církví.

Sociální demokracie připomíná, že vláda TOP09 a ODS prosadila církevní restituce silou přes nesouhlas většiny občanů, odborné veřejnosti i opozice.

Finanční kompenzace státu prosazené bývalou pravicovou vládou oceňují majetek církví významně více, než jaké byly náhrady všem ostatním restituentům. Vydáváme zároveň majetek, jehož rozsah nikdo neověřil a v době schválení restitucí neznal. Vydáváme majetek v ekonomicky a sociálně velmi složité době, kdy se vytahují z kapes rodin s dětmi a seniorů desítky miliard korun zdražováním všech životních potřeb (růstem DPH), zmrazením valorizace důchodů a dalšími asociálními a nepromyšlenými pravicovými reformami.

Připomínáme, že církevní restituce zvýší zadlužení státu o 59 mld. Kč (celkový rozsah finančních kompenzací) a zatíží tak budoucí generace.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…