Sobotka: Jourová získala portfolium významné pro celou Evropu

10.09.2014 13:38

Prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky k nominaci Věry Jourové na post komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví.

Sobotka: Jourová získala portfolium významné pro celou Evropu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Chtěl bych pogratulovat Věře Jourové k zisku portfolia, které je pro celou Evropu velmi významné a má velký potenciál ovlivnit podobu a fungování celé Evropy. Post komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví se dotýká života občanů EU i podnikové sféry. Před Věrou Jourovou stojí ještě větší výzva než před její předchůdkyní Viviane Redingovou, a to díky výraznému posílení tohoto portfolia o ochranu spotřebitele, tedy silné ekonomické téma, která se dotýká každého občana Evropské unie.

Zisk tohoto portfolia je pro zemi, jakou je Česká republika, úspěchem a uznáním našich kvalit. Předseda Evropské komise Juncker označil oblast spravedlnosti a vnitřních věcí za jednu z deseti hlavních priorit své Komise, a v minulosti jej získávaly i velké státy (předchůdci Věry Jourové byli Lucemburčanka Viviane Redingová, Francouz Jacques Barrot a Ital Franco Frattini). ČR primárně usilovala o portfolio, které by mělo ekonomické zaměření, ale kompetence, které získala Věra Jourová, patří ke středně významnému portfoliu v rámci Evropské komise a dají se využít k rozsáhlému a pozitivnímu zviditelnění příslušného komisaře.

V oblasti spravedlnosti budou hlavními výzvami nové komisařky úspěšné dokončení reforem fungování právního státu a vymahatelnosti práva, zajištění respektu k základním právům, otázky rovného zacházení, ochrany osobních dat a přístupu ke spravedlnosti.

V oblasti ochrany spotřebitele bude jejím hlavním úkolem vytvoření takového prostředí, ve kterém budou moci občané EU nakupovat a obchodovat bez zbytečných překážek, ale s jistotou plné ochrany svých práv. Česká republika dlouhodobě podporuje dobudování vnitřního trhu Evropské unie ve všech jeho dimenzích, včetně té digitální. Fungující vnitřní trh, společně s jeho svobodami, patří mezi výhody, kterých si na členství v Unii cení čeští občané nejvíce. Věra Jourová bude v rámci svého portfolia tyto výhody aktivně hájit a přispívat k jejich rozvoji i v dalších oblastech, jako jsou například ochrana spotřebitele nebo zjednodušení on-line nákupů a souvisejících pravidel.

Navíc jde o portfolio, kde paní komisařka může využít své právnické vzdělání a pevně věřím, že svěřené portfolio zvládne velmi dobře a přispěje i k lepšímu vnímání Evropské unie v České republice. Navíc již mnohokrát prokázala, že i v rámci velice složitých vyjednávání dokáže zachovat lidský přístup a efektivně moderovat debatu. Tyto schopnosti budou zásadní v rámci přiděleného portfolia a vytváří pro naši komisařku ideální předpoklady, aby dokázala úspěšně sladit přístupy „starých“ a „nových“ členských států v citlivých tématech, které před ní stojí.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Sobotka - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…