Sobotka (ODS): Přijetí eura musí být pečlivě prodiskutováno

12.11.2014 16:30

Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka převzali v květnu letošního roku Petici pro korunu, kterou podepsalo 41 380 lidí.

Sobotka (ODS): Přijetí eura musí být pečlivě prodiskutováno
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

V úterý 11. listopadu se v Senátu uskutečnilo veřejné slyšení, při kterém zástupci Senátu, ale i ministerstva financí, Evropského parlamentu a dalších institucí diskutovali o aspektech případného přijetí eura a jeho možných rizicích. 

Předseda petičního výboru Senátu Jaromír Jermář navrhuje, aby petici nejprve projednal hospodářský výbor Senátu, poté by se jí měli zabývat senátoři na plénu a přijmout konkrétní stanovisko: „Jde o odbornou záležitost, které tady v Senátu chceme věnovat maximální míru pozornosti. Už jen proto, že petice je důvodná, podepsalo ji více než 40 tisíc petentů a na plénum Senátu tedy podle jednacího řádu patří. Během veřejného slyšení jsme slyšeli velké množství argumentů, vedle těch varujících před riziky vyplývajícími z přijetí eura také silné protiargumenty,“ uvedl Jaromír Jermář po skončení jednání.

O slovenskou zkušenost s přijetím eura se s účastníky podělil slovenský europoslanec Richard Sulík, který s odstupem času považuje vstup Slovenska do eurozóny za politickou chybu srovnatelnou s vlastizradou. Svůj názor připojil také Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu: „Rád jsem tuto petici v Senátu převzal. Je důležitá, protože přijetí eura je při tak změněných podmínkách nutné velmi pečlivě vyhodnotit, abychom zabránili poškození našich zájmů.“

Zástupci petentů vyzývají Vládu ČR, aby vyjednala trvalou výjimku z přístupové smlouvy, která by umožnila, aby se Česká republika nemusela vzdát koruny jako národní měny a nemusela ji nahradit eurem. Tato výjimka by umožnila, aby Česká republika nemusela povinně přistoupit k jednotné měně euro, pokud s tím nevysloví občané ČR souhlas v referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…