Petice pro korunu

30.03.2014 7:28

Petice Občanské demokratické strany proti přijetí eura.

Petice pro korunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Proč nechci euro?

- Euro přinese zdražení, ceny se zaokrouhlí směrem nahoru.
- Spolu s eurem přijmeme cizí dluhy až ve výši 350 miliard korun.
- Euro neznamená hospodářský růst nebo vyšší zaměstnanost.
- Přijetím eura za současné hospodářské situace můžeme znehodnotit své úspory.
- Spolu s eurem ztratíme možnost rozhodovat o naší měnové politice.

Zavedení eura je klíčové rozhodnutí, které zásadně ovlivní život každého z nás. Jsme přesvědčeni, že otázka takového významu vyžaduje podrobnou a odbornou debatu. Rozhodujícím měřítkem této debaty by mělo být zvážení výhod pro českou ekonomiku a také naslouchání hlasu většiny občanů této republiky, kteří jsou podle dostupných průzkumů jednoznačně pro zachování naší stávající měny.

Nesouhlasíme s tím, že vstup do eurozóny je ukazatelem vyspělosti země, úrovně ekonomiky nebo výsledků transformace postkomunistických států. Naopak ho vnímáme čistě jako politickou, nikoli ekonomickou volbu. Kdybychom podobným argumentům v minulosti podlehli, potýkali bychom se dnes s podobnými problémy jako všichni členové eurozóny, kteří musí přispívat na krachující ekonomiky na jižním křídle Unie, nebo bychom krachovali také.

Odstranění koruny a zavedení společné měny považujeme za vážné omezení suverenity České republiky. Jsme toho názoru, že přijetí eura není pro Českou republiku přínosné ani vzhledem k současné krizi této společné měny. Vycházíme přitom z přesvědčení, že zavedení eura by jednoznačně poškodilo českou ekonomiku. Obáváme se, že by mohlo vést k plošnému zvýšení cen, jak se to v minulosti stalo v některých státech. Zcela konkrétním příkladem negativního vlivu přijetí společné měny je povinnost poskytnout 350 miliard korun do fondu na řešení problémů nezodpovědně hospodařících států.

Přejeme si, aby vláda ČR vyjednala trvalou výjimku z přístupové smlouvy, která umožní, abychom zachovali svou stávající měnu tak, jak si to přeje většina obyvatel naší republiky.

Petici můžete odepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…