Sobotka (ODS): Už jsme pod vlivem Moskvy jednou byli... Stejnou hrozbou je Babiš

20.03.2015 13:56

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se zúčastnili zasedání předsedů parlamentů zemí Visegradské skupiny (V4) v Bratislavě. Jednali o pravomocích a důvěře národních parlamentů, krizi zastupitelské demokracie a také vývoji situace na Ukrajině, se kterou tři ze států V4 sousedí. Na souvislost vzniku V4, kdy všechny země procházely transformací a demokratizací po dlouhé době v Sovětském područí, upozornil místopředseda Senátu Sobotka:

Sobotka (ODS): Už jsme pod vlivem Moskvy jednou byli... Stejnou hrozbou je Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka

Máme zkušenost s tím, co znamená být pod vlivem Moskvy. A dnes bychom měli udělat vše proto, abychom Ukrajině pomohli při procesu demokratizace našimi zkušenostmi.

Vnímám jako povinnost, abychom se o svou společnou historickou zkušenost podělili s těmi, kdo to potřebují.

Součástí závěrečné deklarace je mimo jiné právě ochota všech zemí V4 zintenzivnit spolupráci a interakci s Ukrajinou a dalšími členy Východního partnerství.  

V diskusním panelu týkajícím se nárůstu protisystémových a populistických iniciativ se zástupce Parlamentu ČR zmínil o situaci v Česku, kde hnutí ANO vedoucí v průzkumech veřejného mínění není tradiční politickou stranou s pevně ukotveným programem nebo koncepcí zahraniční politiky:

Hluboké a nezpochybnitelné propojení politiky s byznysem a ovlivňování médií držených opět v rukou vicepremiéra vlády vnímám jako obrovskou a bezprecedentní hrozbu pro demokracii, která nemá v Evropě – snad kromě paralely Berlusconiho v Itálii – obdoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemysl Sobotka - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…