Sociální demokracie bojuje za ochranu spotřebitelů, kteří si vezmou předvánoční půjčku

24.11.2015 12:16

Lidé, kteří podlehnou předvánočním nákupům financovaným na dluh, budou mít nově mnohem lepší zastání. Nejsilnější parlamentní strana dále plní svůj volební program, a proto nyní připravila pozměňovací návrh, který zásadně omezí sankce z prodlení.

Sociální demokracie bojuje za ochranu spotřebitelů, kteří si vezmou předvánoční půjčku
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Předvánoční čas je obdobím, kdy lidé snadno podlehnou reklamě na pochybné spotřebitelské úvěry. Ty mají následně velký problém splácet, což se spolu s nemravně vysokými sankcemi podepisuje na vysokém počtu exekucí,“ vysvětluje ekonomický expert ČSSD Martin Pros. Exekutorská komora v současnosti eviduje 731 000 lidí, kteří čelí exekuci. Řada dlužníků by se však nikdy do exekuce nemusela dostat, kdyby nemusela platit extrémně vysoké penále z prodlení.

Právě výše sankcí hraje největší roli v zhoršení schopnosti dlužníků splácet. Kvůli nabalujícím se sankcím se jejich dluh neustále zvyšuje a v současné legislativě mají tito lidé pouze mizivé zastání. Soudy podle nového občanského zákoníku přiznávají věřitelům zhruba 100 % dlužné částky. V novele zákona o úvěru, která nyní prochází schvalováním ve vládě, je zaveden strop ve výši 70 % dlužné částky. „Sedmdesát procent je pro nás stále nepřijatelné. Chceme jít ještě dál, a proto snížíme maximální smluvní pokutu na 50 % dlužné částky. Sociální demokracie tím chce chránit občany před dluhovou pastí. Nechceme, aby se rodiny zadlužovaly,“dodává Lenka Teska Arnoštová, místopředsedkyně ČSSD.

Podle Martina Prose to bude znamenat, že i když se někdo nechtěně dostane do problémů se splácením své půjčky, nebude se muset obávat, že to pro něho bude likvidační: „Finanční instituce bude moci takového člověka pokutovat maximálně do výše poloviny půjčené částky.“

Zákon o úvěru spolu s pozměňovacím návrhem sociální demokracie by měl být schválen v průběhu jara příštího roku. Ochrání tak i spotřebitele, kteří si neuváženě půjčí již před letošními Vánocemi a poté se dostanou do prodlení.

Fakta o exekucích:

(zdroj Exekutorská komora, listopad 2015)

Celkem lidí v exekuci: 731 000

Celkový počet exekucí:  4 300 000 (2013: 3,3 milionu)

120 000 lidí má více než 10 exekucí

1 exekuovaný čelí v průměru 6 exekucím

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …