Sociální demokracie v Praze 3 k povolebnímu vyjednávání

26.10.2014 15:39

Zástupci České strany sociálně demokratické v Praze 3 pokračují v povolebních vyjednáváních tak, aby co nejdříve mohla vzniknout koalice schopná převzít politickou odpovědnost za další zodpovědné směřování městské části. Vyjednávací tým se nyní zaměří především na ty varianty povolebního uspořádání, které nebyly prozatím některými ze stran jednoznačně odmítnuty.

Sociální demokracie v Praze 3 k povolebnímu vyjednávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

ČSSD v Praze 3 v pátek schválila základní programové priority, které následně předsedkyně zastupitelského klubu Irena Ropková rozeslala k připomínkám dalším subjektům, a to ŽNS a ODS. Dokument vznikl ve spolupráci s TOP 09, když zástupci TOP 09 a ČSSD v rámci povolebních jednání nalezli programovou shodu a deklarovali zájem vyjednávat o další možné spolupráci, kterou na žižkovské radnici úspěšně zahájili před dvěma lety.

„Reagujeme tak na průtahy v sestavování stabilní koalice v Praze 3. Před volbami lídr ŽNS Matěj Stropnický projevil vůli k povolební spolupráci s ČSSD, po volbách se však obrátil přednostně na TOP 09. Tato jednání však nevedla k výsledku. Ani pokus o sestavení koalice s ČSSD a VPM-NK následně nedopadl pro ŽNS příznivě,“ popisuje Irena Ropková. „Poté proběhla jednání mezi ŽNS, TOP 09 a ČSSD. Zde zástupci ŽNS nepotvrdili, že by byl tento formát koalice pro ně prioritou. Rozhodli jsme se proto na základě programové shody vytvořit společně s TOP 09 podklad pro další jednání.“ 

„Jsme i nadále připraveni jednat se všemi politickými subjekty, které v naší městské části získaly důvěru voličů. Musí to však být jednání věcná a slušně vedená,” uvedla předsedkyně obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3 Miroslava Oubrechtová.

Jak zmínila Irena Ropková, ČSSD byla minulý týden ŽNS vyzvána k rozhovorům o koalici ve formátu ŽNS, ČSSD a VPM-NK. Představy ŽNS a ČSSD se však v některých ohledech prozatím rozcházejí. „Naší programovou prioritou byla a je kromě sociální oblasti především rozpočtová disciplína a úsporná politika s ohledem na budoucnost Prahy 3,“ uvedla Irena Ropková. „Hlavní nesoulad spočívá v některých nerealistických plánech ŽNS zahrnujících mimo jiné miliardové investice na výkup pozemků pod žižkovským nákladovým nádražím či zateplování soukromých domů financované z městského rozpočtu. Takový rozpočtový hazard jednoznačně odmítáme,“ upřesňuje.

Problematický je podle slov zástupců ČSSD i samotný způsob jednání ze strany některých zástupců ŽNS. „Ve vedení radnice Prahy 3 by měli stanout političtí partneři, kteří jsou schopni spolu navzájem komunikovat, respektovat se a vzájemně spolupracovat, protože pouze tak je možné zajistit všestranný rozvoj a prosperitu Prahy 3 v následujících čtyřech letech,“ říká Ivan Holeček, člen vyjednávacího týmu a nově zvolený zastupitel za ČSSD. „Konfrontační styl jednání Matěje Stropnického, neustálé překrucování reality, snaha prosadit pouze svoje vlastní zájmy a přístup k jednání jako k pouhému rozdělování důležitých postů, to vše je pro nás jen obtížně akceptovatelné. Chceme spolupracovat na základě programové shody a s ohledem na skutečné potřeby naší městské části,“ vysvětluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.