Šojdrová (KDU-ČSL): Kreml zastrašuje nevládní organizace

14.03.2015 14:31

Evropský parlament (EP) v usnesení z 12. 3. volá po nezávislém vyšetření vraždy Borise Němcova pod mezinárodním dohledem a vyzývá ruské orgány, aby přestaly tyranizovat opozici a občanskou společnost. Podle europoslanců byla odsouzeníhodná vražda opozičního politika důsledkem atmosféry nenávisti, která v současném Rusku panuje.

Šojdrová (KDU-ČSL): Kreml zastrašuje nevládní organizace
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

„Přijaté usnesení je dle mého mínění silné, ale zároveň velmi potřebné. Je dobrým předpokladem pro společnou a důraznou pozici EU vůči Rusku, které se stále více blíží k autoritativnímu pojetí státu,“ říká europoslankyně Michaela Šojdrová, která byla spolupředkladatelkou zmíněného usnesení.

Usnesení zmiňuje skutečnost, že k vraždě došlo dva dny před plánovanou opoziční demonstrací proti účasti Ruska v ukrajinském konfliktu a za okolností, o jejichž údajném objasnění ze strany ruských orgánů panují velké pochyby.

Přijatý text zmiňuje i další případy dosud nedostatečně objasněných vražd osob nepohodlných Kremlu, novinářky Politkovské, bývalý agenta Litviněnka či právníka Magnického. Jasně také volá po propuštění politických vězňů v Rusku, včetně protikorupčního aktivisty a blogera Navalného či ukrajinské pilotky Savčenkové, kterou Šojdrová již dříve veřejně podpořila dopisem ruskému velvyslanci při EU a solidární hladovkou.

Evropský parlament jasně vyzývá Komisi, členské státy a vysokou představitelkou pro zahraniční politiku, k jednotné podpoře demokratických procesů v Rusku včetně vyčlenění zvláštních finančních prostředků pro podporu občanské společnosti. Ta by měla být podle EP namířena i na okupovaný Krym.

„Kreml nevládní organizace zastrašuje a propagandisticky je označuje za cizí agenty, výhonky občanské společnosti jsou zašlapávány. S tím bychom se neměli smířit a demokratickou opozici musíme i s ohledem na naší vlastní historickou zkušenost podpořit“ dodává Michaela Šojdrová.

Pro usnesení odsuzující vraždu Borise Němcova hlasovala aklamací výrazná většina poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michaela Šojdrová - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…