Šojdrová (KDU-ČSL): Podpořme naše učitele

03.09.2016 22:16

Je jedno, jestli vzpomínáme na školu rádi více či méně, důležité je, že každý z nás se naučil psát, číst a počítat, každý z nás dostal šanci naučit se to, co si pamatujeme ještě dnes.

Šojdrová (KDU-ČSL): Podpořme naše učitele
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Samozřejmě, že na našich vzpomínkách se nejvíce podepsali naši učitelé.

Když se dnes opět mluví o navýšení platů učitelů, tak se stydím. Dávno měly být takové, aby motivovaly ty nejnadanější studenty, aby šli učit.  Měla jsem velké štěstí, protože měla jsem výborné učitele, laskavé i přísné, ale naučili. Škola za socialismu byla silně poznamenaná a omezená ideologií, na úkor mnoha dovedností, které  škola může rozvíjet dnes.  Dnes, ani v budoucnu to nepůjde bez dobře připravených a motivovaných učitelů.  Zatímco ve výsledcích vzdělávání podle mezinárodních srovnání 15 letých žáků jsme mírně nad průměrem, v odměňování učitelů patříme mezi nejhorší země v Evropě. Platy učitelů v ČR jsou zhruba na polovině průměru zemí OECD.  Je to smutné, když si uvědomíme, kolik potenciálu ztrácíme.  „Lidský kapitál, který žák získává, závisí na lidském kapitálu jeho učitele a na počtu žáků na učitele,“ napsal  otec teorie lidského kapitálu Gary Becker v 90. letech.  Jestliže od září vzrostou platy učitelům o 6%, je to dobře, ale chtějme pro ně víc.  Pokud chceme od učitelů maximální výkon, přípravu i nasazení, pak jim musíme vytvořit podmínky, včetně platových, aby se při setkáních se svými zahraničními kolegy nemuseli stydět a my s nimi.

Michaela Šojdrová
europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice