Sojka (Soukromníci): Stát prostřednictvím obcí dotuje naši konkurenci z našich daní

26.05.2018 13:45

Text Jaroslava Sojky, člena Rozšířeného předsednictva Strany soukromníků České republiky, místostarosty Ivančic a živnostníka, který byl publikován v šestém vydání letošního ročníku zpravodaje Soukromník.

Sojka (Soukromníci): Stát prostřednictvím obcí dotuje naši konkurenci z našich daní
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Jsem soukromníkem dlouhá léta a musím s lítostí konstatovat, že s příchodem pana Babiše na politickou scénu se začali dít věci. Není třeba vyjmenovávat teror, který spustila finanční správa. Všichni jsme to pocítili na svém podnikání. Dosud běžné malé podnikání, kterým se živili tisíce živnostníků, kteří od státu naprosto nic nepožadovali, začalo být naprosto nemyslitelné. Při splnění všech zákonem daných povinností dnes nelze malou živnost provozovat ziskově. Důsledkem těchto kroků bylo houfné uzavření venkovských obchodů a hospod.

Dnes, když vidím, jak vznikají obecní provozovny a hospody je mi smutno. Stát prostřednictvím obcí dotuje prodejny, které jsou naší konkurencí z námi odvedených daní! Jaký byl tedy význam všech kroků, které slibovaly zvýšení mezd učitelům, lékařům, navýšení důchodů a výstavbu dětských hřišť? Kolik z těchto slibů bylo splněno? Nejsmutnější na tom je, že dnes nikdo tyto chybné kroky nekritizuje a nepožaduje analýzu nákladů a výnosů, které tato opatření přinesla. Pan Babiš jako byznysmen by jistě takto nehospodárně se svými penězi nenakládal. Pravicové strany nejsou dostatečně aktivní a nepoukazují na jasné chyby této a minulé vlády. Nelze přece žít s pocitem, že se zde opět prostřednictvím moci a zastrašování nastolí vláda jednoho muže. Jaký z toho máme prospěch? Komu tento stav vyhovuje? Dějí se tato opatření pro blaho národa? Jistě, že ne.  Mocná nejmenovaná společnost, jejíž majitel je dnes premiérem, chce uchvátit i ten segment trhu, jenž ještě zbývá. Dnes jsem o tomto kroku přesvědčen. Státní podniky jako Česká pošta nebo Lesy ČR, zadávají zakázky za stovky miliónů spřízněným společnostem s agro firmou. V západních státech Evropy není běžné, aby premiér těžil tuto zemi jako zlatokop. Jsme slepí a nevidíme, co se kolem nás děje. Necháváme se vtáhnout do připravených manipulací a mezitím v klidu probíhá obsazování klíčových pozic na jednotlivých ministerstvech.

Výsledkem tohoto jednání  pak je strach se osobně vyjádřit k jakékoli události, se kterou nesouhlasíme. My živnostníci chodíme s ohnutým hřbetem před úředníky a ze strachu jakéhosi postihu se raději k ničemu nevyjadřujeme. Své řemeslo vykonáváme poctivě a s láskou. Jaký z toho však dnes máme pocit? Většina z nás by nejraději živnostničení pověsila na hřebík. A proto musíme dát o sobě vědět, hovořit společně o našich problémech. Navrhovat změny pro nás neúnosných zákonů. K tomuto je zapotřebí naše jednota. Mluvme se svými kolegy a přáteli, ukažme jim, že naše strana je pro prosazení změn. Přesvědčujme je k volbě našich členů nejen v komunální, ale i v celostátní politice. Bez členů v horní či dolní sněmovně parlamentu nebudeme akceptováni a naše hlasy se ztratí v bezejmenném davu.

Jaroslav Sojka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.