Soukromníci: Mistrovská zkouška se nesmí zvrhnout v inkasní nástroj, generující profesně bezcenné dokumenty

14.01.2020 10:35

Snahu o rozvoj řemesel a řešení nezájmu mladé generace o tyto obory, který je příčinou nedostatku řemeslníků na trhu práce, Soukromníci vnímají jako politická strana, zastupující živnostníky a malé i střední podnikatele, velmi pozitivně.

Soukromníci: Mistrovská zkouška se nesmí zvrhnout v inkasní nástroj, generující profesně bezcenné dokumenty
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Materiál předložený Ministerstvem průmyslu a obchodu o mistrovské zkoušce však postrádá klíčové provázání s odborným školstvím. Soukromníci proto podali 10. 1. 2020 zásadní připomínku, kterou vyzývají dotčené ministerstvo k jednání nad konkrétním návrhem.

Mistrovská zkouška je jedinečnou příležitostí k předání zkušeností, vzbuzení zájmu mladé generace a k průběžnému vzdělávání pracovníků ve školství. Soukromníci navrhují, aby účast střední odborné školy připravující žáky pro příslušné povolání byla také v případě jejich vlastní iniciativy nedílnou součástí mistrovské zkoušky, tento nový prvek byl zohledněn v rámci výuky a bylo s ním dále pracováno v rámci resortu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Absence pevného provázání se školstvím, poměrně jednoduchý vznik autorizovaného profesního společenstva a předpokládaná cena za mistrovskou zkoušku budí obavy, že se prospěšný záměr časem zvrhne v pouhý inkasní nástroj, produkující profesně bezcenné dokumenty.

Problematiku komunikoval již v roce 2018 senátor za Soukromníky Ivo Valenta s ministrem Robertem Plagou v tom smyslu, že se mistrovská zkouška vnoří do zákona č. 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, a stane se tak součástí vzdělávací soustavy. Soukromníci tedy chtějí pokračovat v jednání i v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu a skvělou myšlenku přetvořit do kvalitní a skutečně prospěšné normy.

Petr Bajer
předseda strany

Jan Baránek
člen předsednictva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

6:04 Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Danuši Nerudové.