Špaček (Piráti): Vznik ČSR a jeho kořeny ve válce roku 1866

28.10.2014 17:43

Státní svátek, ČSR, Rakousko, Monarchizmus, Prusko-Rakouská válka, příčiny pro vznik českého vlastenectví.

Špaček (Piráti): Vznik ČSR a jeho kořeny ve válce roku 1866
Foto: Archiv LŠ
Popisek: Libor Špaček

 V den státního svátku založení ČSR se vracím ke svým krátkým historickým úvahám. Zajímavá otázka je, kdy myšlenka tohoto projektu vznikla a získala dostatečné podhoubí a směr mezi vlastenci 19. století a proč se vůbec někteří rozumní a vzdělaní Češi, hovořící plynně německy a zapadající pohodlně do rakouského prostředí, počali považovat za české vlastence. Bez prvně podporované myšlenky nikdy nic nevzniklo.

Dovoluji si připomenout, že ten zlom byla velká Prusko-Rakouská válka v roce 1866. V ní vykrvácely spousty statečných Čechů tvrdě bojujících za Rakousko, kdežto například Maďaři a Italové většinou z boje utekli. Následně Rakušané dali Itálii úplnou nezávislost a Maďarům polovinu říše, kdežto Češi dostali s prominutím ..vno, přesto, že Čechy, Morava a Slezsko byly ekonomicky nejdůležitější. Dokonce se páni císaři i přestali namáhat nechat se korunovat za české krále a tím záměrně zcela popřeli jakoukoliv historickou existenci českého království, či nároků na jeho samosprávu.

Takže vyvstala palčivá otázka: když vaše království může kdejaký lump vyženit a následně část ztratit a zbytek zrušit, existuje nějaký trvalejší podklad pro samosprávu?

Monarchisté, prosím zamyslete se nad tím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pro mě je důležitější, o jaké produkty se jedná

14:07 Havlíček (ANO): Pro mě je důležitější, o jaké produkty se jedná

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 – interpelace premiéra Fialy k nákupu páso…