Stanjura (ODS): Vy si fakt myslíte, že vláda podpoří člověka, který bude muset v krizi propustit dva zaměstnance?

17.06.2015 12:19

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2015 k zákonu o zaměstnanosti, týkající se kurzarbeitu a podpory firmám v době krize, v reakci na ministryni Marksovou.

Stanjura (ODS): Vy si fakt myslíte, že vláda podpoří člověka, který bude muset v krizi propustit dva zaměstnance?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura

Jak to bude v praxi fungovat, když to projde? Malá firma nebude mít čas ani prostor vypracovat žádosti na úřad práce. To je ta nerovnost, kterou zakládáte. Buďto mělo být obecné pravidlo, a pak je to nároková částka, nebo to bude subjektivní. Ano, velká fabrika se silnými odbory, ti si to napíší, ti mají dostatek úředníků, dostatek THP pracovníků, aby napsali hezkou žádost, zdůvodnili to, napsali všechny makroekonomické údaje. Ale ten malý živnostník, drobný podnikatel, malá, střední firma na to nemají čas ani kapacitu.

Takže reálně je to znovu pokus vlády pomáhat velkým a současně ne, že pomáhat, ale ztěžovat, vytvářet nerovné podmínky pro malé. Nebo si fakt myslíte, že člověk, který bude mít pět zaměstnanců a bude muset propustit kvůli krizi dva, což je 40 %, bude mít čas vypracovat zdlouhavou žádost na úřad práce a měsíce čekat, než to projedná úřad práce, postoupí to vládě a vláda (nesrozumitelné) řekne - tady živnostníkovi z Opavy, který má pět zaměstnanců, hrozí, že propustí 40 %, což jsou dva, vláda vyhoví? Vy tomu skutečně věříte? Já vůbec ne. A neříkejte nám, že to nečteme.

Tohle je obecná floskule. V zásadě jste potvrdila naše nejhorší obavy. Vy jste řekla: Posoudí to moudrá vláda. Tak co vlastně chcete? Kde vidíte korupční riziko, když naše moudrá vláda to bude posuzovat? A na základě jakých parametrů? Vy jste říkala, že vláda bude definovat externí zdroje, například v hospodářské krizi.

No to je v pořádku. Ale kdo zaručí, že ti malí budou mít dostatek prostoru, energie a času, a než vláda rozhodne, ta firma buď nebude, zaměstnanci budou na úřadech práce a ti, místo aby hledali práci, budou posuzovat kurzarbeit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

18:05 Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

Na rozvoj menších obcí formou dotační podpory obecních projektů v rámci Programu obnovy venkova Král…