Starosta Třetina: Hrad zneuctil udílení státních vyznamenání

27.10.2016 21:11

U příležitosti státních svátků se lidé setkávají na pietních místech a u pomníků, aby si připomněli dějiny českého národa a uctili památku padlých či umučených. Moravský Krumlov žádné pietní místo nemá. To chce však vedení radnice změnit. Podle starosty Tomáše Třetiny by mělo takové místo vzniknout v roce 2018 při stém výročí vzniku Československé republiky.

Starosta Třetina: Hrad zneuctil udílení státních vyznamenání
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

„Vzhledem k současné situaci udílení státních vyznamenání, které Hrad z mého pohledu zneuctil, je o to více důležité, abychom si důstojně připomínali naši státnost,“ prohlásil starosta Třetina. Podle něj by mělo pietní místo připomínat nejen vznik Československé republiky, útrapy první světové války, ale mělo by být také připomenutím událostí během druhém světové války a období po ní. „Zároveň by toto místo mělo nám i budoucím generacím neustále připomínat to, že svoboda je velmi křehká a musíme o ni pečovat. Zvláště v dnešní době, kdy je svoboda ohrožována z různých stran, někdy méně, někdy více viditelně,“ říká starosta Třetina.

V M. Krumlově se vede debata o poloze pietního místa. „Po druhé světové válce byli v Krumlově zastřeleni němečtí občané. Dodnes je to tabu. Stalo se to v horním zámeckém parku. Toto místo figuruje jako jeden z návrhů,“ míní starosta Třetina a dodává, že odhalení pietního pomníku v zámeckém parku by zároveň bylo pojato jako symbolické usmíření.  Mezi další návrhy umístění památníku figuruje park naproti mateřské škole Palackého a také prostor před budovou městského úřadu. Během následujícího půl roku by měla být také jasnější podoba památníku. „Tvar i umístění pietního místa budeme probírat s občany a také se studenty. Chceme právě mladé lidi zapojit a podpořit v nich uvědomění, musí vědět, proč nám záleží na tom, abychom měli v Krumlově pietní místo. Už samotný proces přípravy považuji za důležitý, protože během něj můžeme přemýšlet nad smyslem našeho konání,“ uzavírá Třetina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…