Starosta Zoufalík: Světovým zájmem o Karla Čapka jsem potěšen

29.03.2014 13:30

Pařížský Louvre a vilu Karla Čapka spojuje unikátní projekt.

Starosta Zoufalík: Světovým zájmem o Karla Čapka jsem potěšen
Foto: Bohumil Zoufalík
Popisek: Bohumil Zoufalík

„Včera jsem měl možnost přivítat ve vile Karla Čapka neobvyklou návštěvu z katarského muzea Autority, jehož zástupci představili pozoruhodný projekt, na kterém již dnes spolupracuje toto muzeum se světově proslulými institucemi a osobnostmi, mezi něž patří například pařížský Louvre.  Jako místního patriota mě tudíž velice potěšilo, že požádali o spolupráci také naší městskou část, jakožto vlastníka vily Karla Čapka“, řekl starosta Mgr. Bohumil Zoufalík.

 „V současné době pracujeme na komplexní knize a výstavě o velmi vzácných orientálních kobercích, která bude zaměřená na historii vlastnictví těchto koberců. Proto vyhledáváme světově známé a uznávané osobnosti, kteří by tyto koberce mohli vlastnit ve svých sbírkách nebo o nich něco napsali. Jednou z těchto osobností byl i Karel Čapek, který ve své povídce „čintamani a ptáci“ o vzácném koberci píše“. Těmito slovy představila připravovaný projekt kurátorka Katarského muzea Autority, paní Dr. Dorota Chudzicka.

„Karel Čapek ve své povídce Čintamani a ptáci prokazuje hlubokou znalost orientálních koberců, neobvyklou na běžného sběratele – nadšence. Převzácný koberec ze sedmnáctého století o unikátních rozměrech s božským vzorem "čintamani a ptáci", o kterém Karel Čapek píše a většina lidí si myslí, že je pouze jeho výmyslem, totiž opravdu existuje ve sbírce soukromého sběratele“, řekl při včerejší prohlídce vily ředitel sekce speciálních kulturních projektů Kartarského muzea Authority, pan Michael Franses.

„Jsem potěšen zájmem o Karla Čapka. Znovu se tak ukázalo, jak významnou osobností Karel Čapek je i v současné době. Budoucí spolupráci na tomto projektu nevylučujeme. Je lichotivé, že jsme byli přizváni k takto unikátnímu projektu společně s pařížským Louvrem. Prioritou pro další jednání však bude nastavení jasných podmínek pro budoucí realizaci tohoto projektu“ uvedl starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohumil Zoufalík - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.