Starostové předložený návrh rozpočtu nepodpoří

30.01.2015 19:56

Starostové pro Liberecký kraj se rozhodli, že na dnešním jednání zastupitelstva nepodpoří předložený návrh rozpočtu a navrhnou i jeho stažení z pořadu jednání.

Starostové předložený návrh rozpočtu nepodpoří
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Jan Korytář, ekonomický náměstek primátora předkládá libereckým zastupitelům rozpočet na rok 2015, o kterém s jistou dávkou sebechvály říká, že je přehlednější a srozumitelnější, než ty předchozí. Není, neboť stovky řádků rozpočtu z principu přehledné být nemohou. Výsledkem je, že mezi zastupiteli běhá několik verzí rozpočtu - PDF versus Excel, s údaji o rozpočtu minulého roku a bez nich, bez údajů o rozpočtové skladbě a s nimi - a ještě stále zřejmě nemají tu poslední. „Kdyby se Jan Korytář věnoval faktické přípravě rozpočtu a už v této fázi konzultoval s těmi, kdo o věci něco vědí, mohl být návrh k rozpočtu připraven k připomínkování o dva týdny dříve. Namísto toho vymýšlel nějaké nového členění rozpočtu a bil se v politická prsa, jak je to jeho rozpočtové členění mnohem lepší. Pro občany pořádá informační besedy, se zastupiteli si však jen zmatečně dopisuje, aniž by uznal za vhodné se s nimi sejít,“ stěžuje si Michal Hron, zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj.

Zatím poslední verzi rozpočtu rozeslal Jan Korytář ve středu v osm hodin večer, tj. 19 hodin před jednáním zastupitelstva. Kromě toho, že konečně obsahuje zákonem nařízené členění podle rozpočtové skladby, v něm bylo provedeno 55 změn v objemu 48 mil. Kč. „Neuvolnění členové zastupitelstva mají přes den své profesní povinnosti a bylo jim prakticky znemožněno se navrženými změnami zabývat. Poslední verze rozpočtu navíc zase nemá srovnatelné údaje o loňském rozpočtu, takže posuzování celého rozpočtu je věštěním z křišťálové koule, nelze se o nic opřít,“ doplňuje Michal Hron.

Kromě toho, že celý proces přípravy rozpočtu připomíná spíše pečení dortu pejska a kočičky namísto přípravy základního dokumentu statutárního města, klade i poslední dostupná verze rozpočtu řadu dalších otázek, které zatím nebyly uspokojivě zodpovězeny. „Problémem tohoto rozpočtu je především rezignace na investiční činnost města a faktické prohlubování investičního dluhu. Předchozí vedení města, přes drakonické šetření, realizovalo celou řadu nákladných rekonstrukcí např. Lesní ulici, Nerudovo náměstí, Matoušovu ulici a mnohé další. Tento rozpočet, kdy situace města je konečně stabilizovaná, nejvíce peněz rozpouští do platů, tučných ostatních služeb a konzultací. Peníze se více projídají, než investují,“ hodnotí návrh rozpočtu bývalý ekonomický náměstek Jiří Šolc.

Jan Korytář v rozpočtu nerespektuje mimo jiné schválené usnesení zastupitelstva č. 26 z roku 2009, jímž město zřídilo fond, do něhož se vkládaly peníze, které na budoucí investice odváděly školy ve výši svých odpisů. V rozpočtu tak schází peníze na nezbytné rozšiřování kapacit základních škol. „Tento problém považuji za naprosto klíčový a rezignace na tyto investice by se mohla městu brzy ve zlém vrátit. Data o počtu dětí jsou k dispozici, projekty jsou připravené a rok odkladu tento problém učiní prakticky neřešitelným. Kam budou chodit Liberecké děti do školy,“ ptá se Jiří Šolc, který se této problematice v minulém období intenzivně věnoval.

Starostové také v rozpočtu nenašli výdajové položky na pořízení dokumentů nezbytných k modernizaci centrálního vytápění. „Pro účinné vyjednávání s majoritním vlastníkem Teplárny Liberec (MVV a.s.) by mělo město zpracovat studii proveditelnosti modernizace centrálního vytápění, expertní studii o možnostech komplexního řešení teplárenství v Liberci a aktualizovat územní energetickou koncepci města. Zpracování těchto dokumentů bude něco stát a rozpočet by na to měl pamatovat,“ uvádí Jaroslav Zámečník, zastupitel SLK.

To jsou důvody, pro něž Starostové rozpočet nepodpoří. „Náměstek Korytář by měl rozpočet přepracovat, a to i za cenu dalšího měsíce rozpočtového provizoria. To raději dvanáctinu loňského rozpočtu, než špatný rozpočet,“ uzavírá Jiří Šolc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě