Šťástka (ODS): Divadlo Radost se promění v Divadlo Dobra

07.05.2015 19:07

Brno vyhlásilo výběrové řízení na ředitele Divadla Radost, zaměřeného na představení pro děti.

Šťástka (ODS): Divadlo Radost se promění v Divadlo Dobra
Foto: ČT
Popisek: Libor Šťástka, člen Zastupitelstva města Brna (ODS)

Především náměstek pro kulturu Matěj Hollan má jasno, jak by divadlo mělo fungovat a kdo by ho měl vést. Kandidáti z okruhu Žít Brno jsou připraveni.

Hollan sestavuje „svoji“ výběrovou komisi, Rada města Brna mu ji schválí a on sám se stane jejím předsedou. Navzdory snaze politiků a tlaku kulturního náměstka však namísto trafiky pro mladé kreativce, co žijí Brno, komise volí raději odborníka. A potvrzuje ve funkci dlouholetého ředitele divadla Pešku.

Matěj Hollan je zděšen. „Jeho“ komise, ale i rada se postavila proti němu. „Pokud mám mít na starosti kulturu, pak musí být lidé ve funkcích schopni naplňovat, co si koalice domluvila,“ sděluje Hollan médiím. A dodává: „Chcu, aby divadlo plnilo i jinou roli než čistě uměleckou, což pan Peška nechce“.

Klasické pohádky, na které se hrnou zástupy rodičů s dětmi, jsou přežitek. Chce to více kreativity, alternativního pojetí, osvěty a šíření dobrých myšlenek.

Potkávám známé a ti mají jasno. Na představení, kdy Mařenka s Jeníčkem třídí odpad, Budulínek studuje biomasu a zdrogovaná Karkulka přemlouvá psychicky labilního vlka, aby nehrál automaty, chodit nebudeme. Nedivím se.

Výběrové řízení je proto napadeno. Bylo prý zmanipulované. Tvrdí Hollan coby předseda komise, další člen Žít Brno Kvapil coby člen komise a také Petr Jan Kryštof. Umělec, který byl nejprve členem komise a následně se sám do konkurzu přihlásil. Ale nevyhrál. A to všechny zmíněné rozlítilo.

Hollan, aby prosadil svou, dává kolegům z koalice na vybranou: buď Peška, nebo já. Proklamovaná otevřenost, transparentnost a sázka na odborníky dostává facku. Politik chce své lidi dosazovat do veřejných funkcí za každou cenu. Proměna Brna v Krno opravdu úspěšně pokračuje.

Libor Šťástka
člen Zastupitelstva města Brna (ODS)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…