Štěch (ČSSD): Připomínat si Svátek práce má stále smysl

01.05.2015 15:03

Svátek práce se v posledních letech netěší mezi politiky, v médiích, ani ve společnosti takové pozornosti, jakou by si zasluhoval.

Štěch (ČSSD): Připomínat si Svátek práce má stále smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Je to škoda a je to chyba. Nejde ani tak o to Svátek práce formálně slavit. Spíše je důležitější si uvědomit, že některé velmi negativní jevy, které jsme v pracovně právních vztazích pokládali už za minulost, se do života zaměstnanců plíživě vracejí.

Překračování osmihodinové pracovní doby o 50 i více procent bez nároku na jakoukoliv finanční kompenzaci pokládají někteří zaměstnavatelé bezmála za standard. Práce v lidsky nedůstojných a hygienicky nevyhovujících podmínkách. Šikana a ponižování ze strany nadřízených. Permanentní nejistota. Hrozba vyhazovu, někdy i za podmínek, které zákoník práce vysloveně zakazuje. V určitých typech provozů a v oblastech s vysokou nezaměstnaností jsou toto čím dál rozšířenější situace.

Kvůli porevoluční euforii bohužel u řady lidí zavládlo přesvědčení, že vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli budou fungovat zcela harmonicky a tak nějak samospádem. Že nebude třeba brát se za svá práva, obhajovat svou základní lidskou důstojnost. Že když se mi něco nebude líbit, tak se prostě půjdu jinam. K čemu odbory? Zaklínadlo „trh vyřeší vše“ mělo platit i pro trh práce.

Postupně se ukazuje, že to byla naprostá iluze. Mezitím však stihla mezi lidmi zakořenit určitá pasivita. Dostávám řadu dopisů a stížností, z nichž ale občas vysvítá jedna pro naši demokracii dost znepokojivá skutečnost – spousta zaměstnanců vůbec nezná svá práva. Prostě na ně zapomněli, nebo je ani nenapadlo, že nějaká mohou mít. Anebo – což je ta nejhorší chyba – se bojí, nebo stydí je uplatnit. Narůstá také počet lidí, kteří z důvodu pracovního přetížení a nejistoty trpí depresemi. Připomeňme si tedy na Svátek práce především práva, která každý zaměstnanec má ze zákona a která vyplývají z kolektivních smluv. Na nás politicích je pak především to, aby výše uvedenými jevy postižení zaměstnanci cítili podporu veřejné moci a nebáli se svá práva vymáhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Štěch

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…