Štěch (ČSSD): Proč je třeba omezit pracovní dobu v maloobchodech

26.07.2014 11:13

Novela senátorů z ČSSD navrhuje omezit pracovní dobu v maloobchodech ve dnech vybraných sedmi státních svátků.

Štěch (ČSSD): Proč je třeba omezit pracovní dobu v maloobchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

V posledních dnech a týdnech kritizuje pravice navrhované omezení prodejní doby v supermarketech. Já sám jsem pod návrhem zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě podepsán, a proto cítím určitou povinnost reagovat.

Především si myslím, že ve většině západních zemí by si ani ten největší liberál nedovolil prosazovat to, co se u nás zavedlo v porevoluční euforii a co dnes fakticky přetrvává. Uvědomují si to i někteří provozovatelé obchodních řetězců. I občané v průzkumech uvádějí, že by jim zavřené obchody o svátcích (a většině ani v neděli) nevadily.

Pravice se sice obává, abychom supermarketům novým zákonem nezhoršili podmínky pro podnikání. Jenže takové prostředí, jaké jim pro jejich byznys bylo vytvořeno u nás, mají opravdu málokde ve světě. Úprava, kterou s kolegy v Senátu navrhujeme, výdělky supermarketů opravdu neohrožuje.

Kdo doplácí na současnou situaci, to jsou především zemědělci a další dodavatelé. Jejich postavení je ve srovnání s obchodními řetězci velmi slabé, což poškozuje celé důležité sektory naší ekonomiky se všemi zaměstnanci a podnikateli, kteří se v nich pohybují. To nemá s rovnou soutěží nic společného, a kdo to nevidí, tak to buď vidět nechce, nebo je naprosto slepý.

Některé zahraniční supermarkety prostě nabyly přesvědčení, že stačí jít pár set kilometrů na východ a veškeré na Západě platné etické a kulturní normy, které musí doma za cenu určitých nákladů dodržovat, prostě přestávají platit. Myslím, že bychom je měli vyvést z omylu.

A teď k námitkám, že zkrácením prodejní doby se ztrácí spotřebitelský komfort. Pokud zaznívají ze strany TOP 09 nebo ODS, které se v minulých letech svou politikou zasloužily o nevídaný propad kupní síly, tak to pokládám za ryzí pokrytectví. Pro obchody přece vůbec není rozhodující délka otevírací doby, ale především kupní síla zákazníků.

Řada rodin už si může dovolit koupit sotva základní životní potřeby. A někdy ani to ne. To je ten rozhodující problém. Jestli chceme prodejcům pomoci, tak nastartujme hospodářství, aby se mohly zvýšit mzdy a vzrostla kupní síla. Jenže toho nedocílíme bezmyšlenkovitými škrty, právě naopak. V minulosti se to jednoznačně prokázalo a ke stejnému názoru v případě České republiky dospěl i Mezinárodní měnový fond.

Kdo to s obchodníky u nás myslí opravdu dobře, měl by mít toto na paměti. Schválením zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě můžeme významně přispět k vytvoření spravedlivějších tržních podmínek a tedy i k tomu, aby naše hospodářství po čtyřech letech opět začalo pořádně růst. První, kdo na tom vydělá, budou právě obchodníci. Ti, které se pravice snaží v souvislosti se zkrácením prodejní doby ukázat jako oběti.

Vadí naší údajně konzervativní pravici i to, že se navrhovaným zákonem můžeme vrátit k tradicím západního, křesťansky orientovaného světa?

Text vyšel ve zkrácené podobě v deníku Lidové noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Štěch

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice