Štěch (ČSSD): Senátor Čuba by se měl vzdát mandátu

14.06.2017 16:20

Stanovisko Kanceláře Senátu a komentář předsedy Senátu M. Štěcha k požadavku senátora F. Čuby:

Štěch (ČSSD): Senátor Čuba by se měl vzdát mandátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch dnes obdržel dopis senátora Františka Čuby, který ze zdravotních důvodů žádá o ukončení pobírání mzdy a náhrad. Kancelář Senátu na základě právní analýzy nemůže tomuto požadavku vyhovět, protože to nepřipouští náš právní řád. Konkrétně zákon č. 236/1995 Sb. o platech stanovuje, že plat senátora je nárokovou složkou, kterou nelze odmítnout nebo vracet.

„Řešení, které navrhuje pan senátor František Čuba, není právně uskutečnitelné, na to jsem pana senátora Velebu upozornil už při našem společném jednání. Pan senátor by měl situaci řešit férově a pokud se nemůže pravidelně účastnit schůzí a také standardních regionálních aktivit, měl by se vzdát mandátu. Možností je také to, aby čerpal nemocenskou, tak jako všichni občané, kteří z důvodu nemoci nemohou do práce,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch. 

„Kancelář Senátu stejně jako jakýkoliv jiný zaměstnavatel nemůže nikoho zbavit platu. Podle právníků to je řešení, které nelze provést. Pokud pan senátor nevykonává svůj mandát, občané jeho regionu už mnoho měsíců fakticky nemají v Senátu své zastoupení. Dokonce jsem už obdržel omluvenku pana senátora Čuby na následující schůzi Senátu, takže v nejbližších dnech nelze očekávat rychlé zlepšení zdravotního stavu pana senátora. Takto dlouho trvající souvislá absence senátora je naprosto výjimečná a jak pana senátora, tak i Senát jako instituci poškozuje,“ dodal Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …