Štěch (ČSSD): V ČR je víc než 6000 starostů a ne všichni jsou spojenci Gazdíkova hnutí

04.08.2013 8:20

Reakce na vyjádření předsedy STAN Petra Gazdíka.

Štěch (ČSSD): V ČR je víc než 6000 starostů a ne všichni jsou spojenci Gazdíkova hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Je vidět, že pan Gazdík četl mé vyjádření s horkou hlavou, protože nadpis ne zcela odpovídá mým slovům. Rád bych se proto ještě vrátil k dvojici jednání, která jsme s panem Gazdíkem před lety vedli a na která jsem v „půlnočním rozhovoru“ pro Parlamentní listy vzpomínal. Neřekl jsem, že pan Gazdík chtěl vstoupit jako řadový člen do sociální demokracie. Řekl jsem, že před lety hledal cesty k ČSSD a stál o úzkou spolupráci svého hnutí se sociální demokracií - podobnou té, jakou dnes praktikuje s TOP 09. Na tom trvám. Gazdíkova tehdejší ostrá kritika zdravotnických reforem ministra Julínka, se kterou na jednání přišel, byla v tomto smyslu jakýmsi pokusným balónkem.


 
Tehdy ministr Julínek uvažoval o změně odvětvových zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a pan Gazdík vyjadřoval podporu a sympatie odborům, neboť my jsme tyto navrhované změny odmítali. Je možné, že se mluvilo také o rozpočtovém určení daní, ale hlavní důvod našeho tehdejšího setkání byl ten, že s námi pan Gazdík sympatizoval v odporu proti navrhovaným změnám ve zdravotnictví a dalším tzv. reformám.
 
Gazdík v rámci obou jednání, která jsme spolu vedli, vždy projevoval zájem o dění a názory v ČMKOS i v ČSSD a vzhledem k tomu, že se později jeho hnutí spojilo v Poslanecké sněmovně s TOP 09, usuzuji, že i u sociální demokracie sondoval, kde by jeho hnutí mohlo získat parlamentní pozice. To, že se jeho postoje vyvíjely, je zřejmé z jednání, které proběhlo 1. dubna 2009, z něhož byl třetí osobou pořízen záznam. V zápisu stojí, že se oba shodujeme, že hlavní příčinou finančních problémů České republiky je jak krize, tak i předchozí strategicky chybné snížení daní v rámci tzv. reforem veřejných financí. Je tedy patrné, že pan Gazdík se v té době prezentoval jako kritik předchozích pravicových reforem.
 
K výkladu spolupráce Starostů a nezávislých s TOP 09: je potřeba připomenout, že zástupci Starostů a nezávislých nekandidovali v rámci samostatného hnutí, ale do sněmovny se dostali na kandidátkách TOP 09. Osobně si také myslím, že by bylo vhodnější označovat Starosty a nezávislé spíše jako „starosty sympatizující s TOP 09“, protože starostů s malým písmenem na začátku je v České republice víc než 6000 a zdaleka ne všichni jsou spojenci Gazdíkova hnutí. Vnímám Starosty a nezávislé jako součást TOP 09, se kterou v Poslanecké sněmovně tvoří z mého pohledu jeden celek. Myslím, že TOP 09 včetně pánů Kalouska a Schwarzenberga by byli bez jejich podpory v některých krajích politickým subjektem se zanedbatelnou mírou vlivu.
 
Ohledně tvrzení pana Gazdíka o rozdělené ČSSD: pokud jsou ve straně na některé záležitosti a postupy rozdílné názory, tak to ještě neznamená, že strana je rozdělená. To je naprosto běžný postup, že názory jsou různé a pak se hledá cesta, jak je sjednotit. Uvidíme 6. srpna, zda sociální demokracie najde shodné stanovisko ohledně hlasování o případné podpoře kabinetu premiéra Rusnoka. Já jsem přesvědčen, že shodu najdeme. To, že se v TOP 09 všichni řídí pouze názory Miroslava Kalouska, je všeobecně známo, a proto se nedivím, že pan Gazdík jiné procesy rozhodování v politické straně těžko dokáže pochopit.
 
Milan Štěch

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Štěch

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky