Štěch: Výsledek DSSS mě znepokojuje. Křišťálovou noc je třeba si znovu připomínat

11.11.2013 11:12

Vedení Senátu si připomnělo výročí Křišťálové noci.

Štěch: Výsledek DSSS mě znepokojuje. Křišťálovou noc je třeba si znovu připomínat
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Předseda Senátu Milan Štěch a místopředseda Přemysl Sobotka se v Liberci zúčastnili pietního aktu k uctění památky Křišťálové noci, pogromu na židovské obyvatelstvo a vypálení synagog v Liberci, Jablonci a České Lípě.

Milan Štěch vyjádřil znepokojení nad tím, že právě v Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji získala ve volbách nadprůměrný počet hlasů DSSS: "Krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti sice v celorepublikovém měřítku příliš neuspěla, ale v některých krajích - Karlovarském, Ústeckém a bohužel i Libereckém – udělala nadprůměrný výsledek. Právě v těch našich krajích, které měly ve 30. letech jako první přímou zkušenost s ultrapravicovým řáděním. A to je to, co mě znepokojuje a proč je podle mě nutné si nejen Křišťálovou noc, ale i další předválečné a válečné události znovu a znovu připomínat. Není prostě možné dopustit, aby v zemi, která byla jednou z prvních obětí nacismu, posilovala strana, která staví na rasismu, xenofobii a otevřené demagogii," řekl předseda Senátu Milan Štěch.

"Tato vzpomínka na liberecké oběti šoa by neměla být jen pietním aktem k uctění památky, ale jasným a nekompromisním vyjádřením našich postojů k rasismu, xenofobii a náboženské nesnášenlivosti," uvedl ve svém vystoupení Přemysl Sobotka.

Mezi hosty vzpomínkové akce na událost, která se odehrála před sedmdesáti pěti lety, v českých městech, tehdy již připojených k německé říši, byli i předseda vlády Jiří Rusnok,vrchní rabín Karol Sidon, primátorka Liberce Martina Rosenbergová a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Hosté se nejprve shromáždili v Liberecké synagoze kde vyslechli modlitbu, poté na Liberecké radnici proběhla vzpomínková slavnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Štěch

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…