Štefek (KSČM): Slevové karty zlepší finanční dostupnost volnočasového vyžití občanů

07.10.2013 21:05

Rada Středočeského kraje schválila 7. října 2013 záměr zavedení slevových karet.

Štefek (KSČM): Slevové karty zlepší finanční dostupnost volnočasového vyžití občanů
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Středočeský kraj je region s bohatým kulturním dědictvím, s množstvím přírodních zajímavostí a dalších turistických destinací.  Schválený záměr si klade za cíl zlepšit finanční dostupnost nabízených kulturních, sportovních, volnočasových a turistických služeb pro občany kraje a další návštěvníky.

Doprovodným benefitem by pak mělo být zvýšení cestovního ruchu, a tím i posílení příjmů řady příspěvkových organizací kraje.

Slevové systémy nejsou samozřejmě výmyslem Středočechů. Fungují již roky v jiných krajích nebo v zahraničí. Prvotní inspirací byl pro mne Jihomoravský kraj. Jeho Senior pasy fungují od ledna roku 2011 a nabízejí desetitisícům občanů kraje starším 55 let slevu od 5 do 50 % na kulturní, sociální, zdravotní a další služby. Zároveň projekt otevírá v 8 jihomoravských městech i tzv. senior pointy, kde mohou držitelé karet využít služeb bezplatného právního a finančního poradenství, které poskytují proškolení pracovníci. Nejčastěji lidé potřebují radu při řešení bytových problémů, nevýhodných půjček a dědictví. Jihomoravané karty využívají nejvíce na wellness služby, lékárnické zboží a vzdělávací kurzy, v muzeích a galeriích mají dlouhodobou slevu 10 až 30 %, a navíc 5x ročně vstup zdarma. Přínos karet oceňuje dlouhodobě i Rada seniorů ČR.

Obdobná situace je u tzv. rodinných pasů, které zajišťují zase slevy rodinám s dětmi. Slevy jsou v rámci projektu „Rodinné pasy“ poskytovány zejména v oblasti kultury a sportu. V soukromé sféře se slevy nejčastěji pohybují v rozmezí 5 – 20 %, příspěvkové organizace krajů, měst a obcí poskytují rodinám slevy výraznější, a to až do výše 50 %. V rámci projektu „Rodinné pasy“ opět fungují informační centra (tzv. „Family Pointy“), které poskytují bezplatně dlouhodobou pomoc rodinám i prostor pro pravidelné setkávání se (dětské koutky aj.).

Ve Středočeském kraji bychom chtěli jít ještě dále a nabízet systematické a komplexní výhody nejen rodinám s dětmi a seniorům, ale obecně i všem turistům, a využít tak i zkušenosti z obdobných turistických slevových karet např. v sousedním Rakousku.

Záměr máme tedy schválený. Teď před námi stojí nelehký úkol – vyhodnotit různé modely karetních systémů a na základě analýzy doporučit takovou variantu, která bude mít největší přínos pro kraj a jeho občany. Už se těším, až si s jednou kartou v ruce budeme s rodinou užívat nádherný, aktivitami i odpočinkem nabitý týden ve Středočeském kraji.

Zdeněk Štefek, člen Rady Středočeského kraje zodpovědný za kulturu a památkovou péči

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…