Štěpánová (STAN): AVIA zůstane v Čechách

16.09.2017 18:25

Výroba nových vozů AVIA se vrací definitivně do České republiky, konkrétně nově do Přelouče do Pardubického kraje.

Štěpánová (STAN): AVIA zůstane v Čechách
Foto: STAN
Popisek: Hana Štěpánová (STAN)

V úterý 5. září 2017 jsem byla přítomna přestřižení pásky staronového podniku AVIA. Protože jsem radní pro regionální rozvoj, mám velkou radost, že v našem regionu v Přelouči na území Pardubického kraje přibude výroba tradiční české značky.

Společnost Avia má na našem trhu již téměř stoletou tradici. V roce 1919 byla založena dvěma nadšenci Pavlem Benešem a Miroslavem Hajnem za účelem výroby a opravy letadel. Tehdy vznikla v Praze a měla jen osm zaměstnanců. Během deseti let se společnost orientovala na malé nákladní automobily a rozrostla se na 350 zaměstnanců. Za necelých sto let prošla řadou změn a vyráběla různé modely aut.

Nepřehlédnutelná situace v existenci osvědčeného závodu nastala v roce 2013. Sériová výroba v letňanské Avii byla ukončena, došlo k propuštění většiny zaměstnanců a přesunu výroby do Indie. Naše rodinné stříbro jsme začali ztrácet. Ale naštěstí došlo k tomu, že v dubnu 2016 už nevyrábějící Avii koupila česká průmyslová skupina Czechoslovak Group vlastněná Jaroslavem Strnadem od indických majitelů včetně závodu v Praze Letňanech.

Jsem spokojená jako radní Pardubického kraje i jako člověk – patriot. Avia se vrací plně k nám domů do Čech, do našeho kraje. Výroba modernizovaného nákladního vozu Avia Euro 6 bude zahájena na podzim tohoto roku, bude to model Initia. Je připravován v několika modifikacích. Zahájení sériové produkce plánují na letošní listopad. Ať se jim daří.

Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…