Středočeské sanitky získají 25 nových špičkových defibrilátorů

11.02.2014 7:38

Rada Středočeského kraje se na svém jednání dne 10. února 2014 zabývala vybavením středočeské záchranné služby moderními přístroji, které rychle a účinně pomohou pacientům ohroženým zástavou srdce.

Středočeské sanitky získají 25 nových špičkových defibrilátorů
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Do sanitních vozů středočeské záchranné služby ZZS SČK bude na základě dnešního rozhodnutí radních dodáno 25 moderních defibrilátorů, na jejichž dodávce kraj ušetřil zhruba 2 miliony korun. „Podařilo se nám to tím, že si coby kraj soutěžíme zakázky sami. Z předpokládané ceny 11,3 milionu korun nakonec pořídíme defibrilátory od dodavatele za 9,3 miliónů,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Defibrilátor je lékařský přístroj, který je schopný elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce. „Tyto moderní přístroje umožňují telemetricky (například přes síť mobilních operátorů) zaslat přímo z terénu data o pacientově stavu včetně EKG křivky do příslušného kardiocentra. Zde jsou vyhodnoceny specialistou, který rozhodne podle stupně závažnosti stavu pacienta o jeho dalším směřování na příslušné místo (např. kardiocentrum, krajská nemocnice,…),“ vysvětlil ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Radní také odsouhlasili dodávku 25 resuscitačních kompletů - AED a kyslíkových generátorů.  I v tomto případě v soutěži zvítězila nejnižší cenová nabídka dodávky v hodnotě cca 995 tisíc Kč. Tento komplet obsahuje externí defibrilátor pro podporu včasné defibrilace společně v sadě s kyslíkovým zdrojem, rukavicemi nebo rouškami.

Automatické defibrilátory jsou zkonstruovány tak, aby je mohl co nejjednodušeji použít každý, kdo zná základy první pomoci. Přístroje srozumitelně dávají jejich uživatelům pokyny k provádění resuscitace.

„Naším cílem je umístit tyto AED přístroje především tam, kde může častěji dojít ke kolapsovému stavu a kde je rychlá zdravotnická pomoc hůře dostupná,“ řekl hejtman Řihák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…