Švácha (TOP 09): Olympiáda na hranici svobody

11.02.2018 10:58

Kdybych si měl vybrat, zda pojedu na návštěvu do Jižní či Severní Koreje okamžitě odpovím, že do Jižní. Důvodů je víc, než dokážu v danou chvíli vyjmenovat, ale jeden je zásadní: V Jižní Koreji začíná zimní olympiáda a já jsem milovníkem (již spíše obdivovatelem) zimních sportů.

Švácha (TOP 09): Olympiáda na hranici svobody
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Další důvody jako poslední místo Severní Koreje na žebříčku svobody slova či více než jeden milión lidí v aktivní vojenské službě mi sice způsobují husí kůži, ale jsou vlastně jen částí vysvětlení, proč lidé, kteří mluví téměř identickým jazykem, nemohou pořádat svátek sportu společně.

Letošní v pořadí již 23. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu jsou krystalickým dokladem stále se zvětšující polarizace obyvatelstva planety. Hladoví jsou krmeni strachem a nenávistí a sytí nechápou, že a jak je to vůbec možné. Jeden národ dělí dráty na dvě poloviny a je až neuvěřitelné, jak jsou lidé přes nevelikou vzdálenost daleko od sebe. Sportoviště olympiády jsou necelých sto kilometrů od těchto drátů. Zvláštní situace. Sportovní svátek, který má sloužit k potkávání a otupování hran mezi státy, který je určen k férovému soutěžení, je nedaleko zadrátovaného území.

Každému přece musí být okamžitě jasné, kde je lépe? Bojím se, že tomu tak bohužel není.

Informace vkládané do hlav mají různou úroveň pravdivosti a účinné jsou podle kvantity implementace. I v obou Korejích. Zatímco v Jižní Koreji finišovaly den před zahájením přípravy na úvodní ceremoniál, KLDR uspořádala vojenskou přehlídku. Nacvičovalo ji přes 10 tisíc vojáků.

Jistou nevelkou naději do budoucna dává i malá severokorejská delegace, která dorazila do dějiště her. Nevelkou. KLDR na olympijské hry v Jižní Koreji vysílá zhruba 550člennou delegaci. Ta by měla zahrnovat 22 sportovců, 140 členů uměleckého souboru, 230 roztleskávaček, 30 členů družstva na předvádění taekwonda, vysoké činitele a novináře…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.