Svoboda (KDU-ČSL): Na Ukrajině porušuje Rusko mezinárodní právo

25.02.2014 22:40

KDU-ČSL pozorně sleduje dění na Ukrajině a v těchto dnech především na ukrajinském Krymu. Podle zahraničního experta KDU-ČSL a docenta mezinárodního práva Pavla Svobody není pochyb o tom, že Rusko mezinárodní právo porušuje.

Svoboda (KDU-ČSL): Na Ukrajině porušuje Rusko mezinárodní právo
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

„Manévry Ruska na Krymu jsou porušením mezinárodního práva. Odvolávání se na smlouvu o krymské vojenské základně je z právního hlediska absurdní. Rusko v těchto dnech prohlašuje, že hájí zájmy Rusů. Tuto rétoriku Rusko volí ovšem v případech, které mají skončit podobně jako konflikt s Gruzií. Ukrajinským občanům ruské národnosti na Krymu a ani nikde jinde nic nehrozí. Rusko situaci vyhrocuje a připravuje půdu pro řešení jako v rusko-gruzínském pohraničí. KDU-ČSL považuje současnou aktivitu Ruska za nepřijatelnou.“

KDU-ČSL upozorňuje, že existuje i jaderné riziko. Ukrajina se vzdala jaderných zbraní výměnou za nejvyšší záruky ze strany jaderných velmocí a tedy i Ruska. Pokud Rusko bude pokračovat v porušování mezinárodního práva a ve vojenské přítomnosti na Ukrajině, je to signál všem státům, že vzdávat se jaderných zbraní nebo přestávat je budovat je obrovskou taktickou chybou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Pavel Svoboda

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.