Svoboda (KDU-ČSL): Potřebujeme hudbu, nikoli další aplikace

27.09.2014 22:25

Co Čech, to muzikant, říkávalo se několik století. Nevím, jestli to ještě platí – pokud ano, tak jsem Čech jak poleno, hraji totiž příležitostně na basu, zpívám a rovněž se podílím na organizaci různých hudebních projektů.

Svoboda (KDU-ČSL): Potřebujeme hudbu, nikoli další aplikace
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Hudba se z našich životů bohužel vytrácí. Češi jsou dnes méně múzičtí, mají větší a věcnější tah na branku, s emocemi a uměním je to u nich čím dál tím větší bída. Rozhoduje rychlost, efektivnost a účelnost. Jejich vztah k věcem ducha – tedy potravy pro duši – dostal pořádně na frak.

Karel Čapek kdysi napsal, že řeč je duše a vědomí národa.

Myslím si, že v době, kdy se psaná čeština nejčastěji objevuje ve 140 znacích na Twitteru a Facebooku, je naší povinností učit děti lásce k hudbě, s jazykem už to totiž asi nezachráníme.

Objektivně vzato, nejsme v tom sami. Ale poukaz na to, že jinde ve světě na tom nejsou o moc lépe, nestačí. Otec současné evropské integrace Robert Schuman (ne ten stejnojmenný skladatel) dostal okolo roku 1965 otázku, zda by něco udělal jinak, když by mohl evropský proces odstartovat ještě jednou. Schuman odpověděl, že by začal kulturou. Žádné euro, žádné uhlí a ocel.

Česká duše nepotřebuje další diáře, mobilní aplikace a konsolidovaná konta, ale hudbu…a možná víru v něco, co nás přesahuje. Bez této potravy budeme jen Půlčeši, o tom jsem pevně přesvědčen. Když se naučíme vracet se jako kdysi k hudbě, nebudou naše srdce tak okoralá a možná budeme víc Češi a víc lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě