Svoboda (ODS): Firmy spojené s politiky nezískají veřejné zakázky

17.06.2014 14:00

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda připravil novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, jejímž cílem je předcházet možným střetům zájmů.

Svoboda (ODS): Firmy spojené s politiky nezískají veřejné zakázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Navrhuje, aby se výběrových řízení nemohly zúčastnit společnosti napojené na veřejné funkcionáře, které kvůli tomu mohou být v nezaslouženě výhodnějším postavení vůči své konkurenci. Třeba díky přístupu k neveřejným informacím od zadavatele.

„Návrhem novely řešíme nedostatky v současné právní úpravě, která neobsahuje dostatečné kontrolní mechanismy schopné účinně zabránit masivnímu střetu zájmů, ve kterém se nachází současný ministr financí,“ vysvětluje Bohuslav Svoboda.

„Obhajoba a opakovaná tvrzení, že ministr přece přímo nerozhoduje a všechna výběrová řízení jsou pod dohledem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jsou pouhou zástěrkou. Zvláště, když se státní správa začíná na mnoha klíčových a velmi citlivých rozhodovacích pozicích přeplňovat  zaměstnanci Agrofertu,“ pokračuje Bohuslav Svoboda.

Svoboda upozorňuje na to, že současný ministr financí je majitelem několika firem, které aktivně obchodují se státem a účastní se veřejných výběrových řízení. „Jak by asi veřejnost naopak vzrušovalo, kdyby Miroslav Kalousek vlastnil firmu, která by se v době jeho ministrování ucházela o zakázku na šití uniforem pro celníky?“, ptá se Svoboda.

„Tato novela zákona odpovídá na obavy všech, kteří se domnívají, že koncentrace politické, ekonomické a mediální moci je až příliš svůdná. Odpovídá na obavy, které se opírají o fakta,“ zdůrazňuje Filip Humplík, předseda pražské organizace ODS s tím, že novela není mířena speciálně jen proti Andreji Babišovi. Humplík ovšem dodává: „Nespokojím se s tvrzením, že podnikání pana Babiše je bezproblémové a jeho střet zájmů marginálním a naší demokracii neohrožujícím faktorem.“

Nová legislativní úprava by se neměla týkat pouze členů vlády, ale měla by zasáhnout do většího okruhu veřejných funkcionářů, u kterých může nastat obdobné riziko zneužití veřejné moci pro účely vlastního podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…